Bravar usporio pečaćenje

Izvor: Politika, Tanjug, 25.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bravar usporio pečaćenje

Činu „preuzimanja” Ulemekove kuće prisustvovalo više novinarskih ekipa

Više od četiri sata trebalo je predstavnicima Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom da zapečate deo kuće Milorada Ulemeka Legije na Ceraku koji mu je privremeno oduzet rešenjem Specijalnog suda od 1. juna.

Predstavnici Direkcije došli su ispred kuće u Ulici Ilije Stojadinovića 87 u 10 sati, ali se na njihov ulazak čekalo više od pola sata. „Zastoj” je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izazvao zahtev Slobodana Milivojevića, Krsta Bobota i Gorana Petronijevića, Ulemekovih branilaca, da službenici pokažu ovlašćenje za sprovođenje sudskog rešenja. Za to vreme, brojne novinarske ekipe, kojima nije bio dozvoljen prilaz, posmatrale su dešavanja sa udaljenosti od stotinak metara a društvo su im pravili stanari okolnih zgrada koji su događaj gledali čak i sa terasa. Oko vile bila su parkirana tri policijska džipa, jedna „marica”, nekoliko patrolnih kola i vatrogasno vozilo, dok je ispred otvorene kapije stajalo nekoliko čuvara reda.

Kada su izvršioci najzad ušli, za njima je pošlo desetak pripadnika Interventne brigade sa dva psa. Kada su psi „javili" da u kući nema eksploziva ili droge, policajci su izašli i sprovođenje sudske odluke je počelo. Na mestu događaja sve vreme je bila i Ulemekova supruga Aleksandra Ivanović sa troje dece, koji su oko 11 sati napustili kuću. Advokat Milivojević je izjavio da je „ovo što se događa demonstracije sile i bezakonja”.

– Sumnja da je Ulemek kupio vilu novcem od otmice Vuka Bajruševića nije tačna, jer mu za tu otmicu nije presuđeno. Uostalom, kidnapovanje se zbilo oktobra 2000. a Državna bezbednost kupila je kuću dve godine pre toga – istakao je Milivojević.

Tek što je počela zamena brava unutar kuće, posao je ponovo prekinut. Pauza je trajala više od sat vremena, jer je bravar odjednom seo u kola i netragom nestao. Govorkanja da je otišao po alat koji je zaboravio, bravar po povratku nije potvrdio, ali je dodao: „Pa, otkud ja znam koja brava ide, nisam vidovnjak!”

Čekanje se tako dodatno oteglo, a novinari su se sve više približavali objektu i naposletku došli tik ispred otvorene kapije, pred kojom su sve vreme stajali policajci. Na tom mestu, oko 14 sati, Krsto Bobot, punomoćnik Ivanovićeve, saopštio je da su brave zamenjene i da se ključ nalazi u rukama Direkcije. On je dodao da se ostatak vile, koji je u posedu Aleksandre Ivanović, iznajmljuje a da njegova klijentkinja živi kao podstanar.

Neposredno pre nego što je kapija najzad zapečaćena, Ivanovićeva je napustila vilu a novinarima je omogućeno da uđu u prostor površine oko 160 kvadrata. Prolazeći kroz špalir policajaca u dvorištu, izveštači i fotoreporteri ušli su u kuću gde su ih sačekali goli zidovi, jer je sva pokretna imovina iz oduzetog dela vile iseljena prekjuče. Novinari su se najduže zadržali u dnevnoj sobi, pored prozora koji gleda na poveće dvorište u kome se nalaze bazen, ljuljaške, klackalice, dečji automobilčići... Veliku pažnju privukao je i „džakuzi” u kupatilu na spratu.

Posle obilaska, ulazna kapija je zatvorena, čime je i formalno Ulemeku privremeno oduzet deo kuće, sve dok sud ne donese pravnosnažnu odluku o celom slučaju. Ako Ulemek ne dokaže da je legalno stekao objekat, država će preuzeti vlasništvo nad zdanjem.

D. Bukvić

[objavljeno: 26/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.