Bratstvo po kriminalu

Izvor: Politika, 12.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratstvo po kriminalu

U Splitu uhapšeno nekoliko pripadnika velike hrvatsko-srpske kriminalne grupe koja je zajednički izvela najveću pljačku pošte u Hrvatskoj

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Hrvatska policija uhapsila je juče u Splitu šest osoba koje su sumnjiče da su učestvovale u jednoj od najvećih razbojničkih pljački u RH – iz splitske pošte su odneli oko 15 miliona kuna (oko dva miliona evra). U vrhu policije ne kriju iznenađenje kada su otkrili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je reč o dobro uhodanoj velikoj hrvatsko-srpskoj kriminalnoj grupi, koja je funkcionisala tako što su „domaći” učesnici pripremali teren za „goste” koji su neposredno izvodili pljačku, a plen se zatim delio „prema zasluzi”. Tako u vezi velike pljačke splitske pošte navode da su neposredni izvršioci bila petorica državljana Srbije koji su se odmah posle te akcije sklonili u BiH i Srbiju, a saradnici u Splitu su im pripremili teren za pljačku.

„Direktni počinitelji pljačke – reč je o pet državljana Srbije – nisu dostupni. Oni su odmah posle pljačke pobegli preko državne granice” – kaže direktor policije Marijan Benko i napominje da je u pitanju „jedna od najorganizovanijih kriminalnih grupa koje su delovale na području Hrvatske”. „Kriminalci iz naše zemlje udružili su se s kriminalcima iz BiH i Srbije, te organizovali u kriminalnu grupu gde je svako imao svoj zadatak. Ovi naši domaći kriminalci sa splitskog područja pružili su logističku podršku svojim ’kolegama’ iz Srbije. Snimili su i pripremili teren, za šta su bili odgovarajuće nagrađeni. Dobili su 10 odsto zarade i to je ovaj novac koji smo pronašli” – rekao je Benko povodom objavljivanja da je u kotlarnici splitske bolnice pronađeno zakopano oko milion i po kuna (oko 200.000 evra).

Do tog tajnog mesta doveo ih je lično čuvar tog novca Emil Cokarić (50), kotlarničar u splitskoj bolnici, koji na tom mestu radi još od pre proteklog rata. Direktor bolnice Dujomir Marasović nije krio zaprepašćenje kada sa policajci doveli njegovog radnika u bolnicu u lisicama, a pogotovo kada su pred njim prebrojali novac koji im je otkrio Cokarić, sa kim, kako navodi da proteklih 20-ak godina koliko radi u KBC Split „nikad nije bilo problema".

Uhapšeni su i Cokarićev brat Miro, pripadnik čuvarske službe u splitskoj pošti „Boris Maršić” koji je bio u pošti u vreme pljačke, službenica glavne splitske pošte Vesna Vuco i vlasnik restorana „Vega” Mladen Stupalo. Uhapšen je i Miroslav Hršum s Pala, za kojeg se sumnja da je učestvovao u pljački splitske pošte u novembru prošle godine i odneo 95.000 kuna (oko 13.000 evra).

U toku je istraga i protiv Joze Certe, inače čelnika veteranskog udruženja „Hvidre” iz Kaštela, za kojeg je prema signalu njegovog mobitela utvrđeno da se nalazio u Dugopolju, u neposrednoj blizini Klisa, baš u trenutku kada su pljačkaši splitske pošte zapalili „grand čiroki” s kojim su pobegli posle pljačke. Priveden je takođe njegov prijatelj Leo Paurević, i brat Ivan i 18-godišnji sin, koji su posle informativnog razgovora pušteni.

R. Arsenić

[objavljeno: 13/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.