Izvor: Blic, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branimiru Glavašu oduzet imunitet

Branimiru Glavašu oduzet imunitet

ZAGREB - Mandatno-imunitetska komisija sabora oduzela je juče imunitet Branimiru Glavašu po zahtevu osječkog državnog tužilaštva koje ga tereti za ratne zločine nad srpskim civilima u Osjeku 1991. i 1992. godine. Glavaš će kako saznajemo, biti pritvoren u Osijeku.

Rešenje o oduzimanju imuniteta Glavašu doneo je i istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu, ali je odluka saborske komisije o tome za sada odložena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Interesantno je da je zagrebački istražni sudija do sada dva puta odbijao zahteve tužilaštva za pritvaranje Glavaša. Do pozitivne odluke na treći zahtev verovatno je došlo zbog podizanja druge optužnice protiv Glavaša u Županijskom sudu u Osijeku, kojom se tereti za druge ratne zločine nad srpskim civilima. Zločine su počinili pripadnici Samostalne uskočke satnije u operaciji 'Selojtep' po naređenju Glavaša.

Šestoro pripadnika te jedinice uhapšeno je ovih dana u Osijeku, a tamošnji istražni sudija juče je doneo odluku o njihovom zadržavanju u pritvoru mesec dana.

Među šestoro uhapšenih u Osijeku nalazi se i Gordana Getoš-Magdić (38), čijeg se svedočenja Glavaš najviše plaši. Ona je, naime, bila njegova ratna sekretarica, koja je 1991. i 1992. godine pisala sve njegove naredbe, a one koje je opasno bilo staviti na papir - prenosila je usmeno.

M. Šuvar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.