Bramerc rezervisan prema zahtevu Srbije

Izvor: S media, 15.Sep.2011, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc rezervisan prema zahtevu Srbije

Bramerc uzdržan povodom zahteva da srpski državljani osuđeni pred Haškim tribunalom služe kaznu u Srbiji. Srbija će nastaviti da insistira da se taj sporazum potpiše.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc nije bio oduševljen zahtevom srpskih vlasti da njegovo tužilaštvo pruži podršku da Beograd potpiše sporazum sa tim međunarodnim sudom prema kojem bi naši osuđeni državljani služili kaznu zatvora u Srbiji, saznaje Preš.

Seržu Bramercu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << produžen mandat

Tadić-Bramerc: Srbija dokazala da je demokratska zemlja (VIDEO)

Ljajić i Bramerc: Dobra saradnja Srbije i Tribunala

Uprkos čvrstim garancijama da osuđeni Srbi ne bi imali privilegovan tretman u srpskim zatvorima, Bramerc nije bio rad da se pozitivno izjasni o našem zahtevu da pojedini haški optuženici, poput generala Nebojše Pavkovića, Dragoljuba Ojdanića ili Vladimira Lazarevića kazne odsluže u Srbiji.

Rezervisanost, kako saznajemo, usledila je i zbog eventualne mogućnosti da bi po okončanju procesa Srbija mogla da traži da po tom sporazumu kazne u našoj zemlji odsluže i Vojislav Šešelj, Ratko Mladić ili Radovan Karadžić.

- Bramerc se pravdao da nije nadležan i da o tome treba da se izjasne predsednik Tribunala i UN, koje su formirale taj sud. Ukoliko bi to od njega bilo traženo, Bramerc bi samo dao svoje mišljenje - priča sagovornik Preša.

On je dodao da Bramerc nije prihvatio ni argument naše strane da su uslovi u domaćim zatvorima daleko bolji nego u inostranim, kao i da države koje su već potpisale taj sporazum - ne žele da haški optuženici izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima iz finansijskih razloga.

- Srbija će u svakom slučaju nastaviti da insistira na zahtevu da se taj sporazum potpiše - kaže sagovornik Presa.

(Pres)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.