Božović: Broj poginulih u saobraćaju nešto manji nego lane

Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: Broj poginulih u saobraćaju nešto manji nego lane

BEOGRAD – Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović izjavio je danas da je broj poginulih u saobraćaju u prvoj polovini ove godine nešto manji nego u istom periodu lane, a da je značajno smanjen broj saobraćajnih nezgoda i povređenih vozača.  „Ukoliko ovako nastavimo, do kraja godine očekujem da ćemo imati 50 poginulih manje”, rekao je Božović u Jutarnjem programu TV Pink.

Božović je najavio da je ove godine fokus na smanjenju broja vozača koji voze >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pod dejstvom alkohola i povećanju upotrebe sigurnosnih pojaseva.

U proteklih nekoliko meseci za dva do tri odsto je povećana učestalost vezivanja pojasa na prednjem sedištu i sada je 73 procenta, a na zadnjim sedištima sa 3,1 na 7,3 odsto, precizirao je Božović.

Upotreba pojasa na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja do 50 odsto, a na zadnjim sedištima do 75 procenata, upozorio je Božović i dodao da ima država gde je upotreba pojasa na zadnjem sedištu između 95 i 98 odsto.

Božović je rekao da vozač ne bi trebalo da ima papuče ili da bude bosonog, nego da vozi u obući koja ne može lako da spadne sa noge, dok bi garderoba trebalo da bude udobna, pri čemu je bolje da pojas bude preko majice, nego na telu.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja je savetovao vozačima da pre polaska na put provere ispravnost vozila, da krenu odmorni, da ne žure i ne pretiču na mestima gde to nije bezbedno, a da na dužem putovanju češće prave pauze.

Vozači bi trebalo češće da uzimaju manje količine hrane i pića i da ne voze noću, jer savremeni automobili imaju klima uređaje, poručio je Božović.

Na pitanje o slučaju da se dogodilo da je putnik autobusa preuzeo volan od pospanog vozača, Božović je odgovorio da takvo ponašanje nije dobro i da je organizator prevoza bio dužan da omogući da vozači mogu bezbedno da odvezu vozilo do odredišta i da vrate putnike nazad.

Ukoliko je vozač bio umoran, on je mogao da napravi pauzu, a rešenje je bilo i da se vozilo zaustavi pored puta i da organizator prevoza pošalje drugog odmornog vozača, istakao je Božović.

Jedan vozač tokom 24 sata može voziti ukupno devet sati, precizirao je Božović i dodao da vozači mogu bez prestanka da voze najviše četiri i po sata, a da nakon toga moraju da naprave pauzu od 45 minuta.

Božović je ukazao da je po zakonu međunarodni javni prevoz putnika dozvoljen isključivo autobusima i organizacijama koje imaju dozvolu, a da kombi vozilima nije dozvoljen i da takav prevoz može da obavlja samo pravno lice koje ima dozvolu za obavljanje međunarodnog prevoza.

Postoje nadležne inspekcije, a sve što odstupa od zakona o bezbednosti saobraćaja i zakona o javnom prevozu predstavlja nelegalnu aktivnost koju treba kontrolisati i sankcionisati, dodao je Božović.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Božović: Broj poginulih nešto manji nego lane

Izvor: Blic, 16.Jul.2015

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović izjavio je danas da je broj poginulih u saobraćaju u prvoj polovini ove godine nešto manji nego u istom periodu lane, a da je značajno smanjen broj saobraćajnih nezgoda i povredjenih vozača..."Ukoliko ovako nastavimo, do kraja godine očekujem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.