Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislav Mikelić: Ne znam da je bilo šverca

Bivši premijer Republike Srpske krajine Borisav Mikelić u nastavku suđenja kriminalnoj grupi, za čijeg je organizatora označen Stanko Subotić, izjavio je u ponedeljak da mu nije poznato da je na tom područiju bilo šverca bilo koje akcizne robe.

Mikelić je pred Većem posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu,podsetivši da je na mestu premijera bio od maja 1994. godine do maja 1995, istakao da nema saznanja da je u tom periodu bilo šverca akcizne robe. Prema njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kazivanju, takav podatak nije dobijen ni od jedne inspekcijske službe koja se bavila tim poslom.

“Godinu dana pre nego što sam postao premijer, dok sam bio u izbornom štabu Milana Martića inspektor Petar Đukić je predao izveštaj o nezakonitim radnjama u Sremsko-Banjskoj oblasti, a taj izverštaj ukazivao je na povezanost određenih struktura iz Republike Srpske krajine I Srbije”, naveo je Mikelić.

On je istako da je po stupanju na premijersku dužnost izdao naređenje da se pokrene akcija “Vihor”, koja je trebalo da eliminiše sve nezakonite radnje koje su bile vezane za budžet.

Mikleić nije mogao da posvedoči šta se događalo posle njegovog odlaska, jer o tome nema podataka. Subotić, kome se sudi u odsutvu, i još 14 optuženih, terete se da su od 1995. do 1997. godine švercovali cigarete čime su oštetili budžet Srbije za oko 56 miliona nemačkih maraka i osam milona dolara.

Pored Subotića, optužnica tereti i bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, kao i bivše radnike Carine Nebojšu Nikolića Tarzana, Draga Dodevskog, Luku Nenadića i Stevana Banovića.

Optuženi su i radnici Subotićevog preduzeća Milan Ranković Pekin, Nikola Milošević, Ivana Krčmaričić i Jovica Ranđelović, kao i pevačica Ivana Olujić i Miroslav Pešić Miki. Na optuženičkoj klupi su i osnivač jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud, bivši načcelnik novosadske policije Miodrag Zavišić i nekadašnji šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda.

Pored Subotića, u bekstvu su i Nikola Milošević, Jovica Ranđelović i Ivana Krčmaričić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.