Bombaški napad na TV Pink

Izvor: Politika, 04.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaški napad na TV Pink

Saobraćajni incident kulminirao bacanjem „kašikare” na zgradu ružičaste televizije

Dve za sada nepoznate osobe bacile su u noći između subote i nedelje ručnu bombu „kašikaru” na glavni ulaz zgrade RTV Pink, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova. Eksplozivnu napravu počinioci su bacili sa motora u pokretu dok su, oko 00.15 minuta, prolazili Ulicom Neznanog junaka na Dedinju, gde se nalazi zgrada RTV Pink. U eksploziji nije bilo povređenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali je na objektu pričinjena materijalna šteta.

Policija intenzivno radi na ovom slučaju o kojem je obavešten dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu, navedeno je u saopštenju, dok se za bombašima, prema nezvaničnim saznanjima, traga na osnovu snimaka koje su zabeležile bezbednosne kamere na Pinkovoj zgradi, odnosno sistemi za nadzor postavljeni na obližnjim objektima.

Na zgradi Televizije uništena je staklena nadstrešnica ispred glavnog ulaza, a popucala su i zatamnjena fasadna stakla sa prednje strane. Kako „Politika” saznaje, „kašikara” je takozvanog ofanzivnog tipa, što znači da je pravljena sa tankim limenim slojem koji ne proizvodi mnogo gelera već omogućuje da bomba eksplodira šire i ukloni čvrste prepreke. Na mermernom platou ispred Pinka ostao je vidljiv trag mesta na koje je bomba pala, tri metra od ulaznih vrata.

Jučerašnjem bombaškom napadu prethodio je incident koji se pred redakcijom u Ulici Neznanog junaka dogodio u noći između petka i subote. Prema nezvaničnim navodima našeg sagovornika upućenog u pomenuta dešavanja, te noći došlo je do verbalnog obračuna između zaposlenih u službi obezbeđenja RTV Pink i dvojice muškaraca koji su automobilom prolazili ispred zgrade Televizije.

– Došlo je do manjeg incidenta u saobraćaju koji je pretio da kulminira u fizički obračun. Radnik Pinkovog obezbeđenja prelazio je u noći između petka i subote ulicu, ali van pešačkog prelaza, kada je u njegovom pravcu naišao automobil sa dva muškarca. Nije došlo ni do kakve nezgode ali su oni uvredljivim tonom pitali čuvara zašto ne gleda kuda ide i nazvali ga pogrdnim imenom. On im je, najverovatnije, odgovorio psovkom, posle čega su dvojica izašla iz automobila sa namerom da stvar reše fizičkim obračunom. Pre nego što su nasrnuli na čuvara, njegove kolege izašle su iz zgrade i razdvojile napadače koji su nastavili sa verbalnim pretnjama – objašnjava naš sagovornik.

Napadači su se odvezli kolima ponavljajući radnicima Pinka da „ne znaju s kim imaju posla” i „da nije sve gotovo”. Nepotvrđenu informaciju da je u ovom sukobu učestvovalo privatno obezbeđenje Željka Mitrovića, vlasnika RTV Pink, naš sagovornik demantuje tvrdeći da u zgradi Televizije radi više čuvara koji imaju zaduženje da vode računa o nekoliko delova objekta, počev od ulaza pa do parkinga. Televizija Pink, inače, ima sopstvenu službu obezbeđenja, odnosno ne „čuvaju” je poznate firme koje se bave fizičko-tehničkom zaštitom.

Za vreme napada u zgradi Pinka nalazila se dežurna noćna ekipa, a prema rečima zaposlenih, program nije prekidan niti je u redakciji bilo nemira i panike. Svi su, kažu zaposleni, nastavili sa uobičajenim poslovima.

Marko Luković

-----------------------------------------------

Tanja Vojtehovski: Vladavina huligana se ne može tolerisati

Tanja Vojtehovski, direktor Medija sistema i pi-ar menadžer Pinka, u izjavi za „Politiku” rekla je da se nipošto ne može tolerisati ovaj, još jedan u nizu huliganskih i vandalskih napada koji se dešavaju u Beogradu i Srbiji.

– Policija je vrlo brzo izašla na lice mesta i napravila uviđaj i mi iskreno verujemo da će počinioci biti vrlo brzo identifikovani i locirani. I ne samo locirani, nego i kažnjeni, a mi smo srećni što u ovom bombaškom napadu niko nije povređen. U talasu nasilja koji je zavladao niko nije pošteđen – ni medijske kuće, ni novinari. Nažalost, dovoljno je i samo da neko ne govori srpski jezik ili da se neko sa nekim ne slaže iz ko zna kojih razloga pa da se dogodi vandalski napad. Klima nasilja i vladavine huligana se više ne može i neće tolerisati – rekla je Tanja Vojtehovski.

M. B.

-----------------------------------------------

Reagovanja

NUNS i UNS: Novinarska udruženja osudila su napad na zgradu RTV Pink i pozvala nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioce. NUNS upozorava na pretnju koju predstavlja najnovija eskalacija nasilja na beogradskim ulicama.

„Ukoliko policija, tužilaštvo i pravosuđe ne budu efikasni u pronalaženju i kažnjavanju napadača na Pink, logično je očekivati nove napade”, naveo je NUNS.

UNS ocenjuje da je, bez obzira na to što su motivi napada nepoznati, „u javnosti Srbije letos stvorena klima koja nije naklonjena medijima i novinarima”.

„Posle ovog incidenta, koji je mogao da se okonča i sa ljudskim žrtvama, UNS je zabrinut za uslove u kojima će novinari u Srbiji u budućnosti obavljati svoj posao”, ističe se u saopštenju UNS-a.

[objavljeno: 05/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.