Bombaška pretnja predsedniku suda

Izvor: Politika, 15.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaška pretnja predsedniku suda

Nebojša Stojčić pronašao kašikaru okačenu na službeno vozilo, a zatim primio anonimnu dojavu o bombi u prostorijama leskovačkog suda

Leskovac – Polazeći juče na posao, Nebojša Stojčić, predsednik Opštinskog suda u Leskovcu, primetio je na službenom automobilu torbu u kojoj je bila ručna bomba. Na lice mesta odmah su došli službenici Policijske uprave u Leskovcu koji su uzeli bombu, a zatim detaljno pregledali automobil, ali nisu pronašli ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drugo što bi ugrozilo život prvog čoveka Opštinskog suda u Leskovcu.

–Dok sam startovao motor, primetio sam na znaku „mercedesa” obmotanu crnu traku. Reč je o starom modelu „mercedesa” iz 1984. godine sa izraženom „njuškom”, tako da je znak uočljiv. U prvom trenutku pomislio sam da su se moj sin i njegovi drugovi igrali i da su tu nešto ostavili. Ne sumnjajući ništa, izašao sam iz kola i kad sam prišao, video sam da je trakom zavezana manja torba u kojoj je bila crna ručna bomba „kašikara” M 75. Dobro mi je poznat taj model bombe, jer sam se sa njim često susretao za vreme rata, dok sam bio u Okružnom sudu, izjavio je za „Politiku” Nebojša Stojčić.

On kaže da ne zna ko je i zašto hteo da mu ugrozi život.

– Ne sumnjam ni u koga i svi oni koji su objavili neke moje navodne sumnje, obmanuli su javnost. Nemam komentar o eventualnim počiniocima, a sve relevantne podatke s tim u vezi dao sam nadležnim organima – rekao je Stojčić.

Pošto je obelodanjeno da je na službenim kolima Nebojše Stojčića pronađena ručna bomba „kašikara”, oko 11 sati na njegov mobilni telefon stigla je poruka da je u zgradi suda podmetnuta bomba. Policija je odmah blokirala taj deo grada, a zaposleni su evakuisani. Na svoja radna mesta vratili su se pošto je utvrđeno da je reč o lažnoj dojavi.

Zbog toga je razgovor Snežane Malović, državnog sekretara u Ministarstvu pravde, sa predstavnicima pravosudnih organa, umesto u Opštinskom sudu održan u sedištu Jablaničkog okruga.

Nakon toga održana je zajednička konferencija za novinare predstavnika policije, okružnog tužilaštva i lokalnih vlasti, na kojoj je Nebojša Stojčić rekao da je ovo prva pretnja koju su sudije Opštinskog suda dobile u poslednjih godinu dana i da on ne sumnja ni u koga. – Ministarstvo pravde nedavno je odobrilo popunu svih radnih mesta sudskih stražara i detektora, ali je pitanje koliko se sud može odbraniti od onih koji misle da se sudije na ovaj način mogu zastrašiti, rekao je Stojčić.

Po mišljenju Slavoljuba Cakića, načelnika Policijske uprave u Leskovcu, iza ovog događaja ne stoje kriminalne grupe, već su možda u pitanju neka dešavanja u okviru pravosuđa.

Naime, nezvanično se moglo čuti da bi ovaj događaj mogao da ima veze sa istragama koje se vode protiv nekoliko sudija Opštinskog i Okružnog suda koji su okrivljeni da su svojim presudama naneli veliku štetu državi. Zbog sumnje da je učestvovao u tim krivičnim delima, protiv ovdašnjeg advokata Stojana Ranđelovića podignuta je i optužnica.

Snežana Malović je rekla da je u Leskovac došla da bi pružila podršku pravosudnim organima i lokalnoj samoupravi, izrazivši nadu da će počinioci ovih dela biti poznati narednih dana. Ona je dodala da Ministarstvo pravde poklanja veliku pažnju zaštiti sudova i njihovih uposlenika, potkrepljujući to i podatkom da su uložena velika sredstva u opremanje sudske straže.

M. Momčilović

[objavljeno: 16.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.