Bolna sećanja na zločine u Oluji, pomeni u Banjaluci, Beogradu, Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2020, 16:16

Bolna sećanja na zločine u "Oluji", pomeni u Banjaluci, Beogradu, Crnoj Gori

U Beogradu i Banjaluci uz polaganje venaca i pomene u crkvama odata je počast stradalima u akciji "Oluja", u kojoj je pre 25 godina proterano 250.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000. U Kninu je, pak, 25. put obeležen "Dan pobede", prvi put uz prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj. Na svečanost su došli i pripadnici nekadašnjeg HOS-a okićeni ustaškim simbolima, ali ih je policija onemogućila da uđu u deo namenjen zvanicama.

Više desetina građana prisustvovalo je parastosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u crkvi Svetog Marka da uz molitvu i plamen sveće ožive sećanje na one koji su nepravedno stradali tokom "Oluje".

U izbegličkoj koloni te '95. godine bio je i Milan Gulić koji kaže da mu je sećanje na taj dan i dalje bolno.

"Kada živite u jednom stresnom vremenu kakva su se na ovom našem podneblju ponavljali na svakih nekoliko decenija onda upamtite više nego što bi upamtio vaš vršnjak iz nekog mirnijeg grada. Dakle, odlazak iz rodnog grada je izgledao prilično traumatično, sve je bilo zaista haotično, nemate nikakvu informaciju, jedino što vidite i jedino što znate je da ljudi lagano odlaze", kaže Gulić

Pomen nevino stradalima održan je u Banjaluci u Hramu Hrista spasitelja, kao i u manastiru Ostrog u Crnoj Gori.

U Kninu od jutros slavlje, počasni plotuni i podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. Uz hrvatski državni vrh na proslavi po prvi put bio je prisutan i predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik vlade Boris Milošević. Za zvanični Zagreb to je "snažna i važna poruka pomirenja", a sam Milošević svoj dolazak ocenjuje kao zalog za budućnost, dodajući da je važno da čujemo jedni druge.

"Da čujemo za sve nestale bez obzira na nacionalnost, da tražimo pravdu za sve žrtve, da tražimo osudu svih zločina bez obzira na nacionalnost počinitelja i da hrvatsko društvo čuje i priču Srba iz Hrvatske, da čuje naša stradanja, naše žrtve i da to poštuje".

U Kninu se, osim poruka pomirenja, mogao čuti i poklič "U boj, u boj!" od strane predstavnika nekadašnjeg HOS-a koji su došli okićeni ustaškim simbolima, ali su ih obezbeđenje i policija sprečili da uđu u ograđen deo trga namenjen zvanicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.