Bojan Krišto na sudu 21. decembra

Izvor: B92, 07.Dec.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojan Krišto na sudu 21. decembra

Beograd -- Nekadašnji generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Bojan Krišto ponovo će sesti na optuženičku klupu Privrednog suda u Beogradu 21. decembra.

On se tereti za nezakonito probijanje Programa Vlade Srbije za poslovanje tog preduzeća 2008. godine za više od šest miliona dinara.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je 21. novembra dostavilo sudu precizirani optužni predlog protiv Krišta, kome se sudi zbog privrednog prestupa.

Za prekršaj za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se Krišto tereti zaprećene su isključivo novčane kazne, tako da Krištu kao odgovornom licu preti kazna od 5.000 do 200.000 dinara, koju će morati lično da plati.

Aerodromu "Nikola Tesla" kao pravnom licu preti kazna od 30.000 do 3.000.000 dinara, koja se plaća iz sredstava preduzeća.

Prijavu protiv Krišta i Aerodroma "Nikola Tesla" tužilaštvu je u februaru 2009. podneo Sektor za budžetsku inspekciju i reviziju Odeljenja budžetske kontrole Ministarstva finansija, prema čijem nalazu i zaključku je Program poslovanja JP Aerodrom "Nikola Tesla" za 2008. godinu, "probijen" za 6.313.323 dinara.

Nakon toga tužilaštvo je Trgovinskom sudu (sada Privrednom) podnelo optužni predlog protiv Krišta i Aerodroma "Nikola Tesla".

Krišto se tereti da je po stupanju na funkciju generalnog direktora izdejstvovao promene unutrašnjeg Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, među kojima je i sporna odredba koja daje mogućnost uvećanja zarade upravi preduzeća kroz periodične stimulacije, godišnje stimulacije i stimulacije za uvećanje vrednosti preduzeća.

Izmenama i dopunama pravilnika je utvrđeno da odluke o isplati sve tri vrste stimulacija, za radnika preduzeća, donosi neposredni rukovodilac (direktor delatnosti), a za zaposlene u kabinetu generalnog direktora i menadžment preduzeća (10 direktora u menadžmentu) generalni direktor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.