Blage kazne   ne krote huligane

Izvor: Blic, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blage kazne ne krote huligane

BEOGRAD - Poslednji okršaj navijača Crvene zvezde i policije, posle kojeg su dva pripadnika MUP-a i jedan simpatizer crveno-belih zbog povreda odvedeni u bolnicu, samo potvrđuje da Srbija još nema pravo rešenje za uzlaznu spiralu nasilja na utakmicama.

Za učestale slike masovnih i krvavih tuča na stadionima i oko njih mnogi okrivljuju blag i teško sprovodljiv zakon i male kazne na koje se huligani i ne osvrću. Istovremeno, upućeni prozivaju i klubove koji svojim odnosom prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navijačima više podstiču ružnu stranu naše sportske svakodnevice nego što se trude da je eliminišu.

U policiji smatraju da je sadašnje bezbedonosno stanje na utakmicama u Srbiji mnogo gore nego bilo gde u Evropi.

- Sve su češće incidenti među navijačima, ali i napadi na nas, prilikom dolaska i odlaska sa stadiona. Zbog toga smo predložili da se u zakon uvedu odredbe koje kažnjavaju nasilje pre i posle utakmice - kaže naš sagovornik iz MUP-a.

Profesor Dobrivoje Radovanović, dekan Fakulteta za specijalnu edukaciju i vaspitanje, kaže za „Blic" da je, osim neadekvatnog zakona, veliki problem i ponašanje fudbalskih klubova, u prvom redu Crvene Zvezde i Partizana.

-Bez obzira na to da li je reč o incidentima na košarkaškim, rukometnim ili nekim drugim sportskim priredbama, njihovi akteri su „vaspitani" na fudbalskim utakmicama. Fudbalski klubovi, najčešće Zvezda i Partizan, regrutovali su navijače iz subkulture mladih ljudi. To je populacija koja ima potpuno drugačiji sistem vrednosti od normalnog i uobičajenog. Dokaz za to su činjenice da se vođe navijača prepoznaju u velikom broju ljudi koji su nasilno ubijeni, koji su bili pripadnici raznih paravojski ili su hapšeni za teška krivična dela. Iz tog miljea se regrutuju i navijači i pod uticajem su vođa koji se ističu u nasilju - kaže profesor Radovanović.

Goran Ilić, tužilac Prvog opštinskog tužilaštva u Beogradu, pod čijom nadležnošću su hala „Pionir" i stadion OFK Beograda, smatra da su zaprećene kazne za izgrednike i vandale male.

- Od donošenja zakona bilo je dosta osuđujućih presuda. Kod igrača, kada je reč o njihovom ponašanju za vreme utakmice, to je imalo određene efekte, ali ne i kod navijača - kaže Ilić.

Privedeno 16 navijača

Posle sukoba policije i navijača koji se dogodio u subotu ispred stadiona OFK Beograda uhapšeno je deset maloletnih i šest punoletnih navijača, saopštio je MUP. Protiv njih će biti podnete krivične prijave. Policija dodaje da je do sukoba došlo pre utakmice, kada je veća grupa navijača pokušala da uđe na stadion bez ulaznice. - Oni su pokušali da na stadion uđu nasilno, bez karata, i pored više upozorenja policije. Zatim su policajce napali motkama i kamenicama, uz veliku agresivnost - navodi policija. U sukobima na Karaburmi navijači Crvene zvezde su koristili baklje, metalne šipke, kamenice i flaše.

Prema njegovim rečima, sudska praksa pokazuje da su vandali osuđeni na minimalne kazne i jedan od uslova za povećanje bezbednost na sportskim terenima je i korigovanje zatvorskih kazni.

I sudija Ana Miloševića, portparol Prvog opštinskog suda u Beogradu, kaže da je Zakon propisao male kazne.

- Na primer, za tešku krađu zakonom je propisana maksimalna kazna od osam godina, što znači da je zakonodavac propisao osam puta veću kaznu za to delo nego za nasilje u sportskim objektima - kaže sudija.

Ona objašnjava da je razlog za izricanje blagih kazni i taj što je sudska kaznena politika uvek blaža od zakona.

- Zakon je relativno nov i možda je još rano procenjivati njegove domete. Mi imamo mnogo više postupaka koji se vode po tom zakonu nego donetih presuda, te je možda uzorak presuda još mali da bi moglo da se sudi o njegovoj efikasnosti - kaže sudija Milošević.

Naš sagovornik iz policije ukazuje i da treba biti oštriji ne samo prema navijačima, već i prema igračima, idolima dece, koji svojim ponašanjem, gestovima, jasno pokazuju da ih zakon ne zanima.

- Na poslednjem derbiju, jedan mladi igrač Partizana izvadio je korner zastavicu i upalio je bakljom koju su mu dodali navijači. Kada smo to predočili tužiocu, rekao je da nema elemenata za krivično gonjenje - kažu u MUP-u.

Naši sagovornici u policiji smatraju da je jedan od načina da se huliganima stane na put i to da u svakom tužilaštvu i sudu, budu bar po jedan tužilac i sudija koji će u ovakvim slučajevima reagovati brzo. Huligana, kažu oni, prvo treba smestiti u pritvor, a zatim ga kazniti maksimalno, a ne minimalno ili uslovno. Za godinu dana većina huligana bila bi sklonjena sa stadiona. Što je još važnije, to bi delovalo preventivno na one koji nameravaju da se na utakmicama ponašaju varvarski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.