Bivši pacijent ubio hirurga

Izvor: Politika, 04.Maj.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši pacijent ubio hirurga

Poznatog kraljevačkog hirurga Slobodana Lukića hicima iz pištolja usmrtio je bivši pacijent, koji je zatim pokušao samoubistvo

Kraljevo – Nasred kraljevačke Ulice vojvode Stepe, veoma prometne naročito nedeljom jer se tu nalazi i ulaz u takozvanu Malu pijacu, juče oko 9.30 časova odjeknuli su pucnji. Budimir Milosavljević (76), penzioner JP PTT, pucao je u dr Slobodana Daneta Lukića, poznatog kraljevačkog hirurga. Ispalio je ceo šaržer pištolja „M 70”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a poslednjim mecima odlučio je i sebi da oduzme život. Obojica su hitno prebačeni u kraljevački medicinski centar, gde su lekari, posle reanimacije, pokušale da spasu život dr Lukića, ali su povrede krvnih sudova u predelu stomaka bile teške pa je on ubrzo preminuo.

Zvuči apsurdno, ali na Odeljenju za uho, grlo i nos ovog medicinskog centra, tokom jučerašnjeg dana, kolege dr Lukića su se borile za život ubice Milosavljevića i on će se od povreda u predelu grla i šake, najverovatnije, uspešno oporaviti.

Na mestu ubistva zatekli smo kola hitne pomoći koja odvoze povređene, razbacane stvari ali i veliki broj ljudi koji su bili zaprepašćeni događajem. Više očevidaca dobilo je mučninu, neke domaćice na pijaci su vrištale i glasno zapomagale... Meci su leteli na sve strane, što je i uviđajem potvrđeno. Jedan hitac je čak završio u izlogu obližnjeg „Maksi” diskonta punog ljudi.

– Ja sam – objašnjava nam očevidac Z. P. – video kada je dr Lukić krenuo da pređe ulicu i kada je starac, krećući se uz pomoć štapa, iz neposredne blizine zapucao. Pucao je neprestano, prilazeći sve bliže i kada je žrtva pala na leđa on mu je, takoreći iznad njega, u pravcu stomaka ispalio još jedan hitac. Vikao je: „Ti si meni izvadio jetru, ti si kriv što ja imam rak”. A, onda je jedanput ili dva puta pucao i sebi u pravcu glave i stomaka... Kad smo pritrčali, jedan čovek ga je obuhvatio i nogom šutnuo pištolj, koji je ovaj već bio ispustio.

Inače, dr Slobodan Dane Lukić je stanovao u neposrednoj blizini, zatečen je, takoreći, ispred zgrade, koja je u okrenuta Ulici zelena gora, a tu je živeo sa suprugom i dva sina. Ubica je takođe iz istog kraja i znao je da Lukić često dolazi na ovu pijacu, a neposredno pre pucnjave viđen je kako čeka zaklonjen iza jednog kioska.

U medicinskom centru „Studenica”, od direktora dr Zvonka Veselinovića smo doznali da je Milosavljević, zaista, bio pacijent na Hirurškom odeljenju gde mu je, pre godinu dana, obavljena operacija žučne kese. Posle je često svraćao, tvrdeći da ima tumor, što su pregledima lekari demantovali, ali je on ostao pri toj svojoj dijagnozi i umišljenosti da je krivac dr Lukić. To je napisao i u podužem pismu koje je ostavio.

Inače, u kraljevačkoj pošti, gde je ubica proveo radni vek, oni koji su ga poznavali kažu „da je bio pomalo čudan, ali ne i agresivan”. On je imao odavno izdatu dozvolu za posedovanje pištolja koju je iz pomenuto pismo ostavio.

Kraljevčani su posebno zgroženi nad činjenicom da je na ovaj način izgubio život lekar koji je obavio hiljade operacija, spasao više života, bio počasni građanin grada Kraljeva, dugogodišnji predsednik ovdašnjeg vaterpolo kluba, a imao je dara i za likovnu umetnost. Nalazio se pred penzijom, koju je stekao ali mu je, na zahtev kolektiva Hirurškog odeljenja, rad na godinu dana, ponajviše zbog edukacije mlađih kolega, produžen. I, upravo se kobnog, jučerašnjeg jutra vraćao iz bolnice s noćnog dežurstva pa je pre odlaska u stan pokušao da obavi kupovinu na pomenutoj pijaci...

Opomena za čitavo društvo

Povodom ubistva hirurga dr Slobodana Lukića u Kraljevo je juče, odmah posle događaja, stigao i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije.

– Ovo je tužan i tragičan dan za ovaj grad i opomena za sve nas, za čitavo društvo. Tragično je da ovako okonča život čovek koji je spasao, izlečio toliko ljudi, a ubici je pružena adekvatna zdravstvena pomoć je nepobitno je utvrđeno da nije bolovao od karcinoma. Naše zdravstvo je u teškoj situaciji i namera mi je da brzo sačinimo presek tog stanja i program mera i oporavka. Tu očekujemo i podršku građana a uzećemo u obzir i raniji predlog da lekari u Srbiji dobiju status službenih lica – naglasio je ministar Lončar, na jučerašnjoj konferenciji za medije u Kraljevu.

M. Dugalić

objavljeno: 04/05/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pacijent ubio hirurga u Kraljevu

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2014

Poznati kraljevački hirurg Slobodan Lukic (66) preminuo je u Zdravstvenom centru Studenica u Kraljevu, nakon što je sa nekoliko hitaca teško ranjen u subotu oko 9,00 časova u ulici Vojvode Stepe kod Male pijace. Na njega je pucao bivši pacijent, posle čega je pokušao da izvrši samoubistvo. ..Foto:...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ubijen poznati hirurg u Kraljevu

Izvor: Akter, 04.Maj.2014

Kraljevački hirurg Slobodan Lukić preminuo je danas u bolnici nakon što je upucan iz pištolja, potvrdio je direktor Zdravstvenog centra Studenica Zvonko Veselinović

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.