Biljana Plavšić ipak svedok - jer joj prete oštre sankcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana Plavšić ipak svedok - jer joj prete oštre sankcije

BANJALUKA - Bivši predsednik Republike Srpske Biljana Plavšić neće odbiti da se pojavi u sudu u Hagu ako dobije poziv, jer su sankcije oštre, ali je odbila da govori o nekim stvarima sa kojima nije upoznata, rekao je njen bivši saradnik i stranački kolega Svetozar Mihajlović.

On je u izjavi za današnji "Glas Srpske" rekao da je njen stav da ona u procesima Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku i Radovanu Karadžiću, kao i drugim optuženicima, ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti svedok u korist tužilaštva, a to je, kako je naveo, objavila i u svojim knjigama.

Odbijanje pomilovanja - opet politika

"Ukoliko bi Plavšićevoj bio odbijen zahtev za pomilovanje i produžen boravak u zatvoru, na delu bi zasigurno bio domen politike. Moguće je da se politika ponovo umeša u proces što ne bi bilo dobro", rekao je Mihajlović, koji je na čelu odbora za puštanje na slobodu Plavšićeve.

"Mi poštujemo optužnicu, ali iz humanih razloga tražimo da je puste, jer je izdržala veći deo kazne, boravila je i u kućnom pritvoru u Beogradu i lošeg je zdravstvenog stanja", rekao je Mihajlović.

Švedska vlada odlučuje

On je rekao da zahtev za pomilovanje Plavšićeve švedska vlada još nije razmatrala i da očekuje da će se to dogoditi tokom ovog meseca.

Dokumentacija za pomilovanje Plavšićeve u junu je upućena švedskom ministarstvu pravde, koji treba da to razmatra, dok konačnu odluku o tome donosi Haški tribunal i to tek nakon izjašnjenja švedske vlade.

Biljana Plavšić je u Haškom tribunalu osuđena na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH, a kaznu izdržava u švedskom zatvoru u Hinsebergu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.