Bezdušno su mi ubili dete

Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezdušno su mi ubili dete

GREBENAC - Odsekli su ti krila, nećeš više leteti sa nama - napisali su u knjizi žalosti školski drugovi četrnaestogodišnjeg Georga Luke (14) iz Grebenca, žrtve monstruoznog zločina, za koji su osumnjičeni G. K. (16) i njegov vršnjak Lj. S. iz istog sela. George, koji je u subotu na smrt pretučen motkama, sahranjen je juče po podne na groblju u Grebencu, a na večni počinak ispratilo ga je celo selo.



Roditelji Valerija i Jon zanemeli su od bola i tuge, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ne mogu da prihvate da njihovog prvenca nema. Za njima su tihim korakom išli njegovi drugovi iz sedmog razreda. Najbolji drugovi ubijenog dečaka kažu da je u razredu bio najbolji iz matematike „iako nije previše učio”.

- George je često spavao kod nas, jer kući nije baš voleo da ide. Njegova porodica je jako siromašna, pa je dolazio kod nas da radi na računaru. Bio je vrlo dobar đak iako je retko učio. A iz matematike nije bilo boljeg. Bio je i član seoskog šahovskog kluba - priča Georgov drug iz razreda.

O maloletnicima osumn­jičenim za ubistvo malo znaju, osim da nikada nisu išli u školu i da su ponekad „ponešto ukrali”. Osumnjičene G. K. i Lj. S. juče je saslušao istražni sudija i odredio im pritvor do 30 dana.

- Njihove izjave, sa krivičnom prijavom, pro­sl­eđene su tužiocu za malo­letnike. Očekujem zahtev za pokretanje pripremnog postupka - izjavila je Stanka Simonović, sudija Okružnog suda u Pančevu, i dodala da „zbog tajnosti maloletničkog postupka ne može da kaže šta su osumnjičeni rekli u izjavama o zločinu”.

Lj. S. je zbog srčanih problema upućen u bolnicu, a lekari su pregledali i G. K. koga je, kako saznajemo, u subotu, posle zločina, pretukao otac. Oca G. K. je o ubistvu obavestio osmogodišnji I. K., brat G. K., koji je prisustvovao zločinu. I protiv oca G. K. najverovatnije će biti podneta krivična prijava zbog nasilja u porodici. Takođe se ne isključuje mogućnost da odgovaraju i roditelji Lj. S. jer je dečak invalid, prima pomoć, i pitanje je kako su ga pustili samog.

Na dan zločina, George je sa G. K., Lj. S. i osmogodišnjim I. K., bratom G. K., otišao da bere trešnje. Slučajno je zakačio G. K., pa se ovaj maloletnik, koji je pre polaska na branje popio pivo, iznervirao, uzeo motku i počeo da udara nesrećnog de­čaka. U tome mu se pridružio i Lj. S. Nekoliko minuta udarali su dečaka, sve dok ga nisu ubili. Nakon toga su otišli. Telo nesrećnog deteta sutradan je našao meštanin Josika Negovan, koji je krenuo na svoju njivu. Dečaka, unakaženog lica, nije ni prepoznao.

Od trenutka kada su obavešteni da im je sin ubijen, roditelji malog Georga su van sebe od bola. Odavno već žive u teškoj bedi, od socijalne pomoći i ponekog dinara koji otac Jonel zaradi od nadnica. Majka Valerija ima mentalnih problema, a još troje njenih mališana, desetogodišnji brat i dve male sestre pokojnog Georgija, nemi su.

- Nije ga bilo. Očajnički sam ga tražio celu noć. Oko podne su došli iz sela da mi kažu da mi je sin povredio nogu. Kada sam došao kući, saznao sam da je mrtav, da su ga bezdušno ubili. Ne mogu da shvatim zbog čega - gledajući u prazno priča Jonel, otac pokojnog dečaka.

I u porodici Lj. S., maloletnika osumnjičenog za ubistvo, tuga. Otac Jon i majka Nada kažu da saučestvuju u bolu s porodicom ubijenog dečaka. Tvrde da njihov sin zbog bolesti ne može sam sebe da nosi na nogama, a kamoli nekoga da bije.

- Naš sin je sto odsto invalid. Nije u stanju sebe da nosi, ne može sam da se obuče. Jako mi je žao malog Georga. Bio je dobar prijatelj sa mojim sinom, nikada se nisu svađali, čak ga je i često štitio, častio ga iako je jednako siromah. Tog dana brat ga je poslao u radnju da kupi hleb. Napisao mu je na papiru šta treba da kupi, jer ne ume sam da traži, malo je mentalno zaostao. Nikada ni u školu nije mogao da ide. Imao je i dečji fras i epilepsiju... Nije sposoban da tako nešto uradi. G. K. ga je presreo i odvukao da ide sa njim. Šta se tamo desilo, ne znam. Mnogo nam je žao, tragedija je velika - kažu Jon i Nada.

O maloletnom G. K. meštani kažu da potiče iz jedne rasturene porodice. Deda mu je bio, kažu, malo naopak čovek, a otac se trudi, vredan je, nadniči. Oženio se drugi put, i u tom braku, kao i u prvom ima troje dece. Dečak G. K. je dete iz prvog braka.

- Ne znamo gde mu je majka. Najverovatnije negde u Beogradu. Ko zna šta radi - kažu meštani.

Šef mesne kancelarije Sava Avram kaže da ni iz priča starijih ne pamte da se desilo ovako surovo ubistvo, da deca ubiju dete.

Osumnjičeni dečaci nisu išli u školu

Vera Radulović, zamenik direktora Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi, kaže da su i porodica ubijenog dečaka, kao i osumnjičenih maloletnika jako ugrožene i da primaju socijalnu pomoć.

- Lj. S. ima tešku srčanu manu i zbog toga ima dodatak za tuđu negu. Nikada nije išao u školu i do sada nije bilo nikakvih primedaba na njegovo ponašanje. Ne možemo da verujemo da je on tako nešto mogao da uradi. Ali istraga će pokazati šta se desilo. G. K. ne vodimo u evidenciji kao blago retardiranog. Znamo da nije išao u školu, ali ne i da li je to zbog neodgovornosti roditelja ili iz nekog drugog razloga. Ni za njega nam nije stizala prijava za bilo kakvo agresivno ponašanje. Pokojni George jedini je išao u školu i bio je izuzetan dečak - rekla je Radulovićeva.

Uvek je bio vedro dete

Direktorka škole Danica Rajakov kaže da su svi solidarno, učenici, profesori i meštani, sakupili novac za sahranu malog Georga, kao i da će sve što ostane dati porodici preminulog.

- George nikada nije izostajao iz škole, nikada nikoga nije želeo da opterećuje svojim ličnim teškoćama, iako su mu vrata svih bila otvorena. Uvek je imao vedro lice. Roditelji, iako su sirotinja, redovno su mu plaćali užinu i svake godine imao je nove knjige i uredan školski pribor - kaže direktorka Rajakov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.