Bezbednost učenika na niskom nivou

Izvor: Blic, 04.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost učenika na niskom nivou

BEOGRAD - V. S. (15) iz Nove Pazove, koji se u petak na času fizičkog ranio pištoljem u levi dlan, biće operisan danas na Institutu za majku i dete. On je u svlačionici OŠ „Rastko Nemanjić" uzeo pištolj svog druga i, ne znajući da je metak u cevi, povukao obarač i povredio se.

- Na sreću, dečak nije ozbiljno povređen i za sada se oseća dobro. Prilikom ranjavanja polomio je kost leve šake i povredio deo tetive, što ćemo morati hirurški da saniramo - kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za „Blic" dr Dragutin Tričković, direktor Instituta za majku i dete.

Incident se dogodio u Osnovnoj školi „Rastko Nemanjić", a pištolj kojim je dečak ranjen doneo je njegov drug S. B. (15) jer je, navodno, želeo da ga proda. Dečaci su razgledali oružje i igrali se simulirajući pucanje. U jednom trenutku pištolj je opalio, a metak je pogodio V. S. u ruku. Prema rečima učenika, dečko koji je doneo oružje u školu, važi za problematičnog đaka i kod njih je došao početkom drugog polugodišta, jer je izbačen iz jedne beogradske škole zbog problema koje je pravio.

Kako je pištolj dospeo u ruke petnaestogodišnjem dečaku i ko je vlasnik istog utvrdiće se naknadnom istragom. Međutim, ovo je još jedan u nizu incidenata koji upozorava da je bezbednost učenika u školama dovedena na kritični nivo. Tuče učenika sa tragičnim posledicama, prebijanje nastavnika i paljenje škola, donošenje pištolja i noževa na časove postaju redovna pojava. U MUP-u kažu da su u ovakvim slučajevima nemoćni jer sve i da je škola imala svog policajca on nema ovlašćenja da pretresa đačke torbe.

- Naš zadatak je da obiđemo školu i reagujemo ukoliko primetimo da preti opasnost da dođe do tuče. Takođe, ako vidimo da neki učenik pije ili puši, možemo nastavniku da skrenemo pažnju. Tamo gde je saradnja sa školom dobra postižu se dobri rezultati, ali, nažalost, roditelji su u velikoj meri nezainteresovani za ponašanje dece. Kada organizujemo preventivna predavanja, na njih obično dođu samo mame i tate dobre dece - kažu u policiji.

Prema podacima prosvetne inspekcije, najveći broj incidenata izazivaju učenici sedmog i osmog razreda. Zbog učestalih incidenata u svim beogradskim školama urađena je analiza bezbednosne situacije.

- Trenutno imamo situaciju da samo onda kada stavite nekog na naslovne strane novina, roditelji reaguju. Zato je potrebno da se što više državnih institucija uključi u rešavanje ovako kompleksnog problema - rekao je Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.