Bez straha zakupite oduzete stanove

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez straha zakupite oduzete stanove

Beograd -- Ministarstvo pravde poziva građane da bez straha uzmu u zakup stanove i lokale zaplenjene od kriminalaca koje je, dosta povoljno, moguće iznajmiti od države.

Oglase o izdavanju tih stanova i lokala daje Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom.

"Do sada se kao problem pojavilo to što se građani plaše da uzmu te objekte u zakup, jer su nekada pripadali kriminalcima", kaže državni sekretar ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen.

On kaže da u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objektima koji su do sada izdati nije bilo nikakvih problema i da građani mogu potpuno slobodno da ih koriste.

Homen je istakao da se svi objekti koji su na raspolaganju rentiraju pod povoljnijim uslovima, upravo zato što su nekada pripadali kriminalcima.

Jedina nepovoljnost kod zakupa privremeno zaplenjenih stanova i lokala jeste to što oni ne mogu da se izdaju na period duži od šest meseci, jer čekaju na pravosnažnu presudu suda o trajnom oduzimanju, ukazao je Homen.

"Bez obzira na to, mislim da oni koji su socijalno ugroženi treba da se jave i na ovaj način olakšaju sebi život, jer će doći u posed nekretnine u gradu u kome žive na jeftiniji i povoljniji način", poručio je državni sekretar ministarstva pravde.

U ovom trenutku od objekata koji su izdati Direkcija ubira 22.000 evra mesečno. Ukupno od svih ovih objekata izdato je 66, a oko 30 ih je i dalje slobodno za izdavanje.

B92 je izveštavao o tome kako je poslanik DS iz Surdulice za 150 evra iznajmio stan od 89 kvadrata u centru Beograda, koji je oduzet od bivšeg direktora EDB-a Branislava Uskokovića.

Najveći broj objekata je dat u zakup pre svega državnim organima, dok su neki dati na korišćenje društvenim i zdravstvenim ustanovama - od obdaništa do centra za lečenje narkomanije.

"Mi se trudimo da objekte izdamo i u komercijalni zakup, pre svega lokale i stanove, i u ovom trenutku mi raspolažemo sa oko 30 objekata, koji su prazni. Oni nisu svi u idealnom stanju - neki su devastirani, ali smatramo da sa malim ulaganjima mogu da budu pristojna mesta za život", rekao je Homen.

Napominjući da je Direkcija spremna da pod vrlo povoljnim uslovima oduzete nekretnine izda građanima, Homen je pozvao zainteresovane da se jave na oglase uz garanciju da "neće imati problema kada budu koristili te stanove".

U ovom trenutku Direkcija raspolaže sa oko 200 objekata koji su oduzeti po raznim osnovama, a među njima ima preduzeća, lokala i 95 stanova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.