Bez šaka, a prvak

Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez šaka, a prvak

LOZNICA - Zdravko Savanović (37) je nedavno rešio da svom gradu pokloni streljanu za vazdušnu pušku, a za realizaciju te ideje nije žalio ni sopstvena finansijska sredstva jer zna koliko omladina želi da se bavi ovim, u Srbiji trofejnim sportom. Sve ovo ne bi bilo naročito zanimljivo da Zdravko nije invalid prve, najteže kategorije, bez obe šake i jednog oka, koje je pre 16 godina izgubio na ratištu.



Zdravko je zakupio jedan stari objekat i sa drugarima započeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krpljenje rupa u zidovima, gletovanje, krečenje, farbanje podova, kao i pripremanje stolova i aparata za pokretanje meta. On je i vrstan strelac, tako da je samo prošle godine u Loznicu doneo desetak medalja sa različitih takmičenja lica sa invaliditetom. Rekord vazdušnom puškom mu je 351 krug od 400 mogućih krugova.

- Nakon što mi se dogodila ta nesreća, ostalo mi je samo da se pomirim sa sudbinom i da krenem da se dalje borim za život. Trudio sam se i uspeo da se adaptiram na taj hendikep. To znači da, koliko mogu, budem samostalan i da nikom nisam na teretu. Meni je funkcionalnost smanjena, pa što bi neko sa dve ruke uradio za jedan sat, meni treba tri sata, ali ipak na kraju to uradim. Ako imaš želju i volju, onda u životu možeš sve da postigneš - kaže ovaj bivši elektrozavarivač, armirač i tesar.

Ovim zanatima Zdravko više ne može profesionalno da se bavi, ali zato ne beži od mnogih drugih poslova. Tako je kući, zajedno sa suprugom, postavljao parket i laminat, pa se čak oprobao i u postavljanju keramičkih pločica i gipsanih ploča. Izveštio se i u vožnji kolima, pa ga Lozničani često mogu videti kako gradom prolazi u svom automobilu. Zdravko sam otključava kola, meri nivo ulja u motoru, kontroliše i dopunjava nivo tečnosti u hladnjaku. Vešt je i u radu na računaru, sam se potpisuje, lista knjige...

- Imam proteze za ruke, ali mi je oblik ruku takav da mi te proteze često stvaraju rane. Sa protezama nemam osećaj i više mogu bez njih - objašnjava Zdravko, dodajući da kod nas još uvek nema dovoljno razumevanja za invalide. - Položaj hendikepiranih lica nije dovoljno dobar, odnosno mnogo se čini na rečima, a malo na delu.

Planirano je da streljana bude otvorena 25. januara, a počeće sa radom čim nam se odobri nabavka oružja - kaže Zdravko, koji je osnivač i predsednik Streljačkog kluba „Sokolovi". Pored toga, Zdravko vodi i Klub invalidnih lica „Mitar Arsenović".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.