Bez pritvora za Gorana Kljajevića

Izvor: B92, 13.Apr.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pritvora za Gorana Kljajevića

Beograd -- Sudija za prethodni postupak nije prihvatio predlog Tužilaštva da se Goranu Kljajeviću i Branislavu Ignjatoviću, osumnjičenima u aferi "Sartid", odredi pritvor.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva za organizovani kriminal, sudija za prethodni postupak je umseto toga izrekao meru zabrane napuštanja boravišta bivšem predsedniku Trgovniskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću, osumnjičenom za učešće u zloupotrebama oko privatizacije "Sartida".

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se precizira da je ista mera određena i bivšem stečajnom upravniku u “Sartiud“ Branislavu Ignjatoviću, takođe, osumnjičom u toj aferi, dok je Nemanja Kolesar u pritvoru od pre dve sedmice.

Nakon ustupanja istrage koju je u vezi sa prodajom preduzeća “Sartid“ vodio istražni sudija Višeg suda u Beogradu, u Tužilaštvu za organizovani kriminal u svojstvu osumnjičenih juče su saslušani Kljajević i Ignjatović zbog sumnje da su prilikom prodaje železare u Smederevu i njenih zavisnih preduzeća kao službena lica izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sudija za prethodni postupak nije prihvatio predlog tužilaštva za određivanje pritvora Kljajeviću i Ignjatoviću, već im je radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka odredio meru zabrane napuštanja boravišta, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je naredbom obustavilo istragu protiv Dušana Marčićeva koja je protiv njega vođena u Višem sudu u Beogradu zbog krivičnog dela kršenje zakona od strane sudije jer je pre ustupanja predmeta na nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

U vezi sa prodajom "Sartida", Tužilaštvo je pokrenulo istragu i protiv Nemanje Kolesara 30. marta ove godine, zbog istog krivičnog dela, te će se portiv svih okrivljenih istraga nastaviti u jednistvenom postupku.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije je Tužilaštvu za organizovani kriminal podnela krajem marta krivičnu prijavu protiv Kolesara i Kljajevića, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa privatizacijom “Sartida“ u toku 2002. i 2003. godine.

Kljajević, kao i Kolesar - nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića, sumnjiče se da su uticali na to da smederevska Železara bude gurnuta u stečaj. Posle toga je, kako se sumnja, prodata ispod cene, a firmi “Ju-Es stil Balkan“ omogućena korist od najmanje 17 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kljajeviću zabranjeno da napusti boravište

Izvor: RTS, 13.Apr.2013

Sud je bivšem predsedniku Trgovinskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću i bivšem stečajnom upravniku "Sartida" Branislavu Ignjatoviću zabranio da napuste mesto boravišta, pošto sudija nije prihvatio predlog Tužilaštva da im se odredi pritvor...Sudija za prethodni postupak izrekao je meru zabrane...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.