Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pitanja, molim

BEOGRAD - U Okružnom sudu juče je, zbog proteka vremena i izmene u sastavu sudskog veća, iznova otvoren glavni pretres na, četvrtom po redu, suđenju Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću Batanku, optuženima za ubistvo Zvonka Plećića Pleće u restoranu „Knez Rojal“ 11. septembra 2000. godine.

Kontroverzni biznismen i njegov kum su juče, pred novim predsednikom veća sudijom Marinom Anđelković, koja se tokom četrdesetpetominutnog zasedanja striktno držala procesne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << forme, dali svoje adrese i rekli da u ličnim podacima nemaju izmena. Ipak, posle opaske jednog od tri svoja advokata, Drašković je, uz osmeh na licu, rekao da se u međuvremenu oženio. Optuženi su zatim potvrdili da su primili i razumeli optužnicu, podignutu još 19. februara 2001, a preciziranu 9. jula 2003. godine. Iako su sudiji Anđelković odgovorili da će izneti odbranu u prisustvu angažovanih branilaca i Drašković i Golubović su bili šturi, rekavši da ostaju kod ranijih iskaza. Obojica su se izgovorili protekom vremena i željom da ne dođu u situaciju da ako bi se sada izrazili drugačije to bude protumačeno kao promena iskaza jer u potpunosti ostaju pri onome što su tvrdili sve ove godine. A prema njihovoj odbrani, oni su se kobnog dana samo branili jer je pokojni Plećić došao u restoran tokom njihovog porodičnog ručka i napao ih, dok javna tužba tvrdi da se radi o klasičnom ubistvu, pošto je Plećić usmrćen sa pet hitaca iz dva oružja.

Punomoćnika Plećićeve udovice Dragane Plećić, advokata Gorana Krasića i juče je zanimalo kojom rukom je Drašković pucao u restoranu. Samo što je dovršio pitanje već je na nogama bio advokat Veljko Delibašić koji je prigovorio da je pitanje nedozvoljeno jer je Drašković već odgovorio na to pitanje i da bi sve dalje bilo „iznuđivanje iskaza“. Sudija Anđelković pitanje je dozvolila, jer je Drašković prethodno rekao da će izneti odbranu.

KASNILO SUĐENJE

Početak suđenja juče je kasnio oko pola sata zbog evakuacije zgrade. Naime, Palata pravde je i juče, treći put za četiri dana, bila ispražnjena na skoro dva sata zbog dojave da je u njoj bomba. Dojava je stigla u 8.15 sati na broj telefona koji služi strankama za zakazivanje sastanaka sa nadležnima u upravi Okružnog suda. Ovo je bila 22. evakuacija od 20. februara, kada je zgrada u Savskoj 17a prvi put ispražnjena.

- Odgovorio sam ranije na to pitanje. Ako vama ne odgovaram, što bih nekom advokatu - obratio se Drašković sudiji.

- Svako pitanje ide preko suda i tako ga tretirajte - uzvratila je sudija - Želite li da odgovorite ili ne?

- Pa, već sam rekao: služim se obema rukama. I na prošlom pretresu nisam hteo da odgovorim na to pitanje, pa ne želim ni danas - rekao je Drašković i zatim objasnio da bi mogao da upotrebi neku drugu reč čime bi mogao da dovede prisutne u zabludu da nije ostao kod ranijeg iskaza.

Pre šest meseci pred većem sudije Zorana Zvonara, situacija je bila skoro identična. Punomoćnik je tada pitao: „Koju ruku koristi okrivljeni?“, a advokat Delibašić je već stajao na nogama: „Okrivljeni je izneo svoju odbranu i rekao da neće odgovarati na dodatna pitanja. Ono je zabranjeno“. Ni sudija Zvonar nije prihvatio takav stav, a tada je i sam Drašković nastupio suprotno.

- Koristim obe ruke - odgovorio je tada on, gledajući u punomoćnika.

- Kojom pišete?

- Pišem desnom. A i levom - odgovorio je tada Drašković.

Od pozvanih svedoka juče se, kao i na pretresu decembra 2007. godine, pojavio samo Nebojša Šarović, koji je ponovio da je svojevremeno imao operaciju u kojoj mu je otvarana glava, kao i da je nekoliko godina kasnije imao problema sa orijentacijom zbog čega je pio i lekove, te da od tada ima problema s pamćenjem. Šarović je i juče kratko rekao da su kritičnog popodneva „bili napadnuti“, da su se branili i odbranili. Prošli put je rekao da je „šest godina proveo u zatvoru zato što se u restoranu branio, odbranio i iz njega izašao“. Šarović, inače, nije bio očevidac pucnjave u restoranu. On je u tom trenutku bio napolju i greškom je hicem ranio kolegu iz obezbeđenja.

Na narednom pretresu, 15. septembra, trebalo bi da budu saslušani očevici događaja, a zatim bi trebalo da bude određen i termin rekonstrukcije koju je naložio Vrhovni sud Srbije, obarajući presudu, četvrtu po redu, kojom su Drašković i Golubović oslobođeni optužbi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.