Berlin: Lideri i poslanici odaju počast Helmutu Kolu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Lideri i poslanici odaju počast Helmutu Kolu

Nemački lideri i poslanici danas, u rimokatoličkoj katedrali u Berlinu, odaju počast bivšem kancelaru Helmutu Kolu, za vreme čiijeg mandata je došlo do ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Poslanička grupa Kolove konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (HDU), organizovala je taj događaj u katedrali svete Hedvige, a aktuelna liderka partije, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer bili su među prisutnima.

Prilikom prošlonedeljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << specijalne sednice nemačkog parlamenta na kojoj je odana počast Kolu, predsednik parlamenta Norbert Lamert izjavio je da je zahvaljujući Kolu obavljeno mirno ujedinjenje Nemačke, a slobodna i mirna Evropa je realnost današnjice.

Sećajući se finansijskog skandala u koji je bila umešana HDU, Lamert je rekao da je i sam kancelar priznao da je učinio neke greške.

On je rekao da je Kolov put bio ponekad bolan, nekad zbog njega samog, a nekad zbog drugih.

Kolu će biti odata počast i 1. jula u Evropskom parlamentu, u Strazburu, prvi put u Evropskoj uniji.

Tri evropske institucije zajedno će organizovati ceremoniju, saopštili su Evropska komisija, Evropski parlament i Evropski savet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.