Beko najavljuje žalbu na zabranu

Izvor: B92, 19.Maj.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beko najavljuje žalbu na zabranu

Beograd -- Luka "Beograd" najavila da će se žaliti na odluku Višeg suda kojom se vlasniku luke, firmi "Vorldfin" biznismena Milana Beka zabranjuje raspolaganje imovinom.

Mera privremene zabrane odnosi se na raspolaganje i otuđenje zemljišta na kome se nalazi Luka "Beograd" i doneta je zbog opasnosti od prodaje tog zemljišta.

Luka "Beograd", međutim, saopštava da gradsko Pravobranilaštvo pokušava da do lučkog zemljišta dođe na nezakonit način.

"Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslednjih sedam godina izgubilo je četiri sudska postupka, odnosno sve koje je po tom predmetu do danas vodilo", navodi se u saopštenju Luke. Kako se ističe, Viši sud u Beogradu je prilikom donošenja mere privremene zabrane raspolaganja imovinom Luke "Beograd" zauzeo stav da Ugovor između Luke i Grada Beograda, star 36 godina, nije podoban za oduzimanje zemljišta, da nikada nije ni stupio na snagu.

Taj dokument, kako se navodi u saopštenju Luke "Beograd", izvađen je iz gradske arhive tek nedavno za ostvarenje ovakve namere.

"Privremenu meru identične sadržine postupajući sudija Višeg suda već je doneo 17. decembra 2010, a nju je u februaru ove godine poništio Apelacioni sud kao neosnovanu", navodi se.

Luka "Beograd" navodi da je nova privremena mera identična prethodnoj.

"Upadljivo je da su njenim donošenjem u celini ignorisani nalozi Apelacionog suda iz obrazloženja presude, koji su za postupajućeg sudiju Višeg suda bile obavezujuće", navodi se u saopštenju Luke "Beograd", koje je potpisala direktorka PR i komunikacija Tijana Munišić.

U dokumentu do kojeg je došao B92 piše da se Luci Beograd privremeno zabranjuje svako otuđenje, raspolaganje i opterećenje nepokretnosti.

"To je zapravo mera obezbeđenja u toku postupka kojom se reguliše određeni odnos da bi se izbegle određene štetne posledice u toku postupka. Tom merom se, međutim, ne rešava konačan spor ni odnos koji postoji među strankama u postupku, to će se rešiti presudom", kaže za B92 Mirjana Pilić iz Apelacionog suda.

Nakon žalbe "Luke Beograd", Apelacioni sud ima tri mogućnosti - da odbije žalbu Milana Beka, da je usvoji ili da preinači rešenje, što ne sprečava Viši sud da ponovo pokrene postupak.

Reakcije na meru zabrane

Na odluku Višeg suda brzo su reagovali u Savetu za borbu protiv korupcije. Savet koj,i podsetimo, vodi Verica Barać i koji već godinama ispituje prodaju Luke Beograd, očekuje da će mera zabrane raspolaganjem zemljištem opstati.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić pozdravlja odluku suda ocenjujući da je, izgleda, u ovom slučaju pravosuđe pokazalo dozu nezavisnosti.

Luka Beograd (Beta, Arhiva)

Lukom Beograd, koja se sa gradskim vlastima spori oko zemljišta, još 2009. se bavio Insajder B92.

Tada je u serijalu "Službena zloupotreba" Strahinja Sekulić, javni pravobranilac Grada Beograda, rekao da bi ceo kompleks zemljišta od oko 220 hektara, oko koga se vodi postupak, trebale da pripadne gradu Beogradu.

Slučaj "Luke Beograd" biće tema emisije Insajder uživo u ponedeljak 23.maja.

Gosti će biti biznismen Milan Beko, gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić i ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.