Izvor: Politika, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bejzbol palica zamenila pesnice

Zabeleženi su slučajevi da maloletni počinioci nastavljaju sa zlostavljanjem žrtve i nakon što su savladali njen otpor

Tromesečna policijska analiza maloletničkog kriminala pokazuje da su mlađi od 18 godina skloni tučama u kojima sve više koriste noževe, bodeže, bejzbol palice, šipke i motke. Glavni policijski inspektor Olivera Zečević, šef Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, kaže za "Politiku" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se posledice fizičkih obračuna mladih ogledaju u porastu broja krivičnih dela protiv života i tela, odnosno nanošenju teških i lakih telesnih povreda.

– Organizovanim sukobima učenika jedne ili više škola uglavnom prethode pojedinačni obračuni posle kojih se zakazuju grupne tuče koje za cilj imaju osvetu. Sa druge strane, sportske manifestacije sve češće se završavaju iniciranjem masovnih tuča, čiji su vinovnici mladi koji u ovakve sukobe ulaze i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, najčešće alkohola – napominje Olivera Zečević.

Posebno zabrinjava to što se ovakvi obračuni maloletnika u pojedinim slučajevima završavaju i sa smrtnim ishodom, što, kako kaže Olivera Zečević, nije bila prevashodna namera aktera ovakvih događaja.

U toku prvog tromesečja ove godine operativnim radom policije otkriveno je jedno teško ubistvo, jedno ubistvo i četiri ubistva u pokušaju.

– Početkom ove godine u beogradskom naselju Boljevci maloletnici su izvršili teško ubistvo. Drugo ubistvo dogodilo se u igri dva šesnaestogodišnjaka. Jedan od njih je uzeo lovačku pušku, pri čemu je došlo do ispaljivanja projektila iz nje, usled čega je drugi dečak od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta. Kada je reč o ubistvima u pokušaju, potrebno je ukazati na činjenicu da se tu uglavnom radi o tučama maloletnika koje se najčešće završavaju nanošenjem teških telesnih povreda opasnih po život. Upravo zbog stepena ozbiljnosti povreda, tužilac za maloletnike ovakve događaje kvalifikuje kao krivično delo ubistva u pokušaju – objašnjava naša sagovornica.

Od januara do marta ove godine policija je otkrila i prijavila dva silovanja, koja su učinili maloletnici na otvorenom prostoru uz upotrebu fizičke snage i pretnje. Jedno delo je, kako kaže Olivera Zečević, izvršio mlađi maloletnik nad oštećenim koji je istog pola. U drugom slučaju, reč je o silovanju koje je učinjeno nad maloletnom devojčicom.

Analiza podataka u oblasti maloletničkog prestupništva u prva tri meseca ove godine pokazuje da su maloletnici učinili ukupno 1.747 krivičnih dela, što je za 97 više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo evidentirano 1.650. Otkriveno je i prijavljeno 1.339 maloletnih učinilaca krivičnih dela, što je za 50 više nego u prva tri meseca prošle godine. Najbrojniji među maloletnim učiniocima su mladi starosti od 16 do 18 godina, ali u sukob sa zakonom sve češće dolaze i mlađi od 14 godina, koji su krivično neodgovorni.

– Maloletnički kriminal u prvom tromesečju ove godine u neznatnom je porastu u odnosu na prošlogodišnji period. Međutim, u poslednje vreme maloletnici sve češće učestvuju u izvršenju imovinskih delikata sa elementima nasilja. Tako su u prva tri meseca ove godine evidentirane dve razbojničke krađe, 86 razbojništava, četiri iznude i 69 krivičnih dela neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila. Kod izvršenja ovih krivičnih dela prisutno je udruživanje dva ili više maloletnika. Međutim, ovde nije reč o grupama sa čvrstom organizacijom, već o "labilnim" neformalnim grupama koje bivaju rasformirane čim ih policija otkrije – navodi Olivera Zečević.

Prema rečima naše sagovornice, u pojedinim slučajevima kod izvršenja težih krivičnih dela zabeleženo je da su maloletnici koji su kršili zakon bili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što im daje osećaj lažnog samopouzdanja, hrabrosti i spremnosti, te se lakše upuštaju u kriminalne aktivnosti. Meta napada kod ovakvih delikata su deca, žene i starije osobe, odnosno oni koji su nemoćni ili fizički slabiji, tako da ne mogu da im se suprotstave. A zabeleženi su i slučajevi u kojima maloletni učinioci nastavljaju sa zlostavljanjem žrtve posle izvršenja krivičnog dela i nakon što su savladali njen otpor.

– U prva tri meseca ove godine policija je otkrila 54 krivična dela neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga. U najvećem broju slučajeva reč je o marihuani, a zatim o sintetičkoj drogi "ekstazi". Maloletnike "vrbuju" stariji da za njih "rasturaju" drogu u okolini vaspitno-obrazovnih ustanova, ali i na drugim mestima gde je frekvencija mladih velika – kaže Olivera Zečević.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 01.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.