Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebu ostavili u bačvi za grožđe

Bebu ostavili u bačvi za grožđe

KRAGUJEVAC - Muška beba rođena pre sedam dana pronađena je preksinoć u starom mlinu porodice Prlić iz Lapova. Zdravo novorođenče od 2,4 kilograma je za sada nepoznata osoba ostavila u velikoj drvenoj bačvi za grožđe, umotano u papirnu kesu i pokriveno starom garderobom. Vozilom Hitne pomoći i u pratnji policije beba je oko 19.30 časova prebačena u kragujevački Klinički centar, gde je zbog dehidracije smeštena na Odeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << intenzivne nege Dečije klinike.

Prema rečima doc. dr Zorana Igrutinovića, zdravstveno stanje nepuštene bebe juče se poboljšalo i danas će biti izvađena iz inkubatora.

- Dete je zdravo, bez anomalija, i hrani se pomoću cucle. Idealno je za usvajanje. Na njemu nisu pronađeni tragovi nasilja. Ima dugačak pupčani patrljak, vezan u čvor, što jasno pokazuje da nije rođeno u zdravstvenoj ustanovi. Nakon porođaja, majka je dete hranila, ali je sigurno da je proteklo nekoliko sati pre nego što je nađeno, pa je dehidriralo. Kada je dečak primljen na kliniku, imao je sniženu telesnu temperaturu na 35 stepeni, otekla stopala, a bubrezi su počeli da otkazuju. To je normalna reakcija organizma koji se bori da preživi i čuva telesnu tečnost za važnije organe - srce i mozak - kaže dr Igrutinović i dodaje da se nakon terapije i infuzija bebino zdravlje popravilo. Beba je dobila antitetanusnu zaštitu i potrebne antibiotike.

Porodica Prlić, koja je u svom domaćinstvu pronašla napuštenu bebu, i juče je bila vidno uzbuđena. Miodrag Prlić, koji je prvi ugledao novorođenče, kaže da je tog dana krečio kuću.

- Nije mi jasno kako je neko mogao neopaženo da uđe u dvorište i ostavi dete. Sišao sam u stari mlin, da ostavim neke stvari, i u buretu od 2,5 tona ugledao da se nešto mrda. Mislio sam da se omacila mačka, ali sam već sledećeg trenutka ugledao dete. Nije plakalo, samo me je gledalo i sisalo dva prstića - kaže Miodrag, koji se iznenadio i uplašio i odmah pozvao snaju Kseniju.

- Od straha nisam smela da je uzmem. Imam troje dece, ali sam bila u šoku. Pozvala sam lekare i policiju. Moguće je da je neko iskoristio trenutak kada smo bili u bašti i ostavio dete - kaže Ksenija Prlić.

Za zločin na Ibarskoj magistrali tužilac tražio po 40 godina zatvora

Sednica Vrhovnog suda za ubistvo četiri člana SPO i pokušaj ubistva Vuka Draškovića juče je nastavljena čitanjem prvostepene presude, a za danas je planirano da se pročita žalba Vojislava Šoškića, zamenika beogradskog okružnog tužioca, kojom se zahteva da se Miloradu Ulemeku Legiji i petorici pripadnika JSO preinači kazna sa 15 na 40 godina zatvora.

Tužilac Šoškić predlaže da se u slučaju Radomira Markovića, koji je osuđen na 10 godina, i dvojice oslobođenih svih optužbi, Milana Radonjića, bivšeg šefa beogradskog DB, i Branka Đurića, bivšeg šefa beogradske policije, održi ponovo pretres nakon koga bi oni bili kažnjeni sa po 40 godina kao saizvršioci ubistva.

Za pomaganje u zločinu tužilac traži maksimalne kazne i za Mihalja Kertesa, koji je osuđen na tri godine, Dragišu Dinića, bivšeg šefa saobraćajne policije MUP-a Srbije, koji je dobio dve godine, i Vidana Mijailovića, bivšeg šefa beogradske saobraćajne policije, koji je dobio godinu dana.

Šoškić je u žalbi podsetio da je 3. oktobra 1999. važila smrtna kazna i navodi da su optuženi bili visoki oficiri MUP-a sa posebnim ovlašćenjima, čija je obaveza bila da pomognu otkrivanju zločina. V. Z. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.