Barut gori, ne eksplodira

Izvor: Glas javnosti, 07.Sep.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barut gori, ne eksplodira

UŽICE - Istražni sudija Opštinskog suda u Užicu juče je, po nezvaničnim informacijama, tokom čitavog dana saslušavao petoro radnika i rukovodilaca Fabrike municije „Prvi partizan“ osumnjičenih da su počinili „teško krivično delo protiv opšte sigurnosti“.

Sahranjeno još dvoje radnika

Na mesnim grobljima u Turici i na Beloj Zemlji, kod Užica, sahranjeni su juče posmrtni ostaci Dragana Milovanovića (42) i Svetlane Đurić (40), radnika preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „Prvi partizan“, koji su pre tri dana izgubili život posle eksplozija koje su se dogodile u toj fabrici municije.

Saslušanja celog dana

Saslušanja petoro osumnjičenih počela su juče oko 10.30 sati i trajala su do kasnih popodnevnih sati. Prema nezvaničnim informacijama, jedna od grešaka koja im se stavlja na teret jeste da barut nije presipan u prostoriji koja je za to predviđena - presipaonici, već u priručnom magacinu baruta, u temperirnici.

Rukovodiocima se stavlja na teret da nisu kontrolisali radnika zaduženog za presipanje baruta. Sem ovog, pominje se i da prostorije sa barutom nisu bile pod stalnim nadzorom radnika, kako je to naloženo bezbednosnom procedurom, već su ostavljane prazne.

Stalna temperatura

Pred istražnim organima više je nego težak zadatak da odgovore na osnovno pitanje koje se postavilo od trenutka kada se eksplozija dogodila, a to je - kako je i zašto barut eksplodirao takvom silinom. Misterija je tim veća što se prva eksplozija, po do sada raspoloživim podacima, dogodila u priručnom magacinu u koji se skladište količine baruta potrebne za dnevnu proizvodnju. Ta prostorija u žargonu stručnjaka zove se „temperirnica“ upravo zbog toga što je temperatura u njoj konstantna, pčus 20, minus dva stepena, i što služi da se u njoj barut stabilizuje pre nastavka tehnološkog procesa, odnosno pre njegovog utiskivanja u čauru.

- Video sam da je policija saopštila da uhapšeni radnici nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom. Glavno pitanje sada jeste u kakvom je uzročno-posledičnom postupanje radnika sa samom eksplozijom. Ono što je činjenica jeste da u temperirnici u trenutku eksplozije nije bilo nijednog radnika. Da se unutra neko nalazio i da je nekim svojim postupkom izazvao eksploziju, on bi svakako bio mrtav. Pošto u temperirnici nije nađeno nijedno telo, zaključak je da unutra nije bilo nikoga. To znači da se eksplozija desila bez svedoka - kaže naš izvor koji je želeo da ostane anoniman, a koji je kao stručnjak više od decenije radio u Fabrici municije.

Posebne mere

Na istrazi je sada da utvrdi i odgovori šta se u praznoj temperirnici dogodilo, odnosno zašto je barut koji po svojoj „prirodi“ pre burno sagoreva nego što eksplodira u ovom slučaju - eksplodirao.

- Sve te prostorije i temperirnica i prostorija u kojoj su koševi u koje se sipaju manje količine baruta koji dalje posebnim sistemom ide u prostoriju u kojoj je bilo sedmoro radnika imaju antistatik pod. Posebno se vodi računa da svi radnici koji tamo rade i ulaze na sebi imaju samo pamučnu odeću, odgovarajuću obuću... Treće, pola sata pred kraj smene, a tada se eksplozija dogodila, nema potrebe da se barut presipa jer u koševima tada obično ima dovoljno baruta da mašine rade do kraja smene... Radnik koji manipuliše barutom nije u to vreme to radio u temperirnici. Kada se sve to sabere, istraga zaista ima težak zadatak da pronikne do istine, a istina je u ovom slučaju više nego važna kako bi se u budućnosti izbegla ista ili slična situacija - kaže naš sagovornik.

Izvaljena vrata

Drugi svedoci tvrde i da su, prema zatečenim tragovima, vrata između temperirnice, u kojoj se eksplozija dogodila, i hodnika bila zatvorena, što je po propisu, i da na taj zaključak upućuje činjenica da su od siline eksplozije izvaljena napolje.

- Veoma je važno da se u ovom slučaju utvrdi pojedinačna odgovornost za eventualne propuste. Ako se bude utvrđivala komandna odgovornost, onda ona ide mnogo dalje od generalnog direktora fabrike. Podsećam, Fabrika municije u Užicu je državna firma. U njoj organe rukovođenja, od Upravnog odbora nadalje, postavlja država - kaže naš sagovornik.  

Kada sam procitao izjavu ovoga strucnjaka za barut , dosao sam do licnoga zakljucka da je u pitanju diverzija , a ne ludski faktor , kako izjavi ministar policije . To je teska nesreca i najteze ce biti deci koja su ostala bez svojih roditelja i rodbini poginulih . Ovi drugi ce to pricati i prepricavati mesec dva dana i n kraju ce verovatno da osude nevine ljude , kao sto je cesti slucaj sa sudstvom u Srbiji Oni koji rade te diverzije uvek su u senci ili pod zastitom negog drugoga kome je bilo u cilju da do te nesrece dodje , da bi se jos gore pogorsalo stanje u Srbiji .

Kadar je neverovatan sve matorci koji su za penzionisanje cik da neko ne poslusa sede kose otkazi neminovni dokle bre ti (skleroticni) izlapeli da vode poslove koji su za mladje ljude. Zal za izgubljenim zivotima pomaze li to nekome. Pokoj im duse i vecni mir, porodicama najdublje saucesce i neka budu jaki u ovoim trenucima.

Ovo vise lici na sabotazu nego na gresku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.