Baloni doneli poruku prijateljstva u Srbiju

Izvor: Blic, 01.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baloni doneli poruku prijateljstva u Srbiju

KRALJEVO - Kada su Tereza i Sofija Kamerštater iz austrijskog gradića Hokzburga na samom severu ove zemlje na lokalnom dečjem festivalu u vazduh pustile balone sa pozivom da im se javi onaj ko ih nađe, najverovatnije nisu mogle ni da naslute da će poruka prijateljstva sleteti u jedno selo u centralnoj Srbiji.

Cikloni i anticikloni nad Evropom tog 20. januara učinili su da brzinom od 20 kilometara na sat šest balona odleti 760 kilometara na jugoistok i već sutradan po podne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aterira u dvorište porodice Živanović u kraljevačkom selu Drakčići.

- Bili smo kod deke na izletu i ja sam videla na jednom žbunu zakačene mnogo lepe balone. Jedan je bio probušen, a ostale sam odnela u kuću - priča petogodišnja Sara.

U prvi mah niko nije obratio pažnju na poruku zakačenu na balone, a onda su porodični prijatelji koji dobro govore nemački preveli jedva čitljivi tekst i familija je shvatila odakle su baloni doleteli.

- Iskreno nismo želeli da ovo dospe do medija, ali su nas prijatelji ubedili da je ovo ipak jedna lepa priča u moru sumorne svakodnevice - kaže kroz smešak tata Miloš, dok nam pokazuje dve razmrljane kartice na kojima se tek naziru likovi dve devojčice, njihove adrese i kratke poruke neznanim prijateljima o tome da su one male devojčice i da bi volele da im se onaj ko poruku dobije javi.

Porodica Kameršteter je obaveštena gde su njihovi baloni sleteli, a specijalna reportaža austrijske državne televizije uskoro će biti prikazana na regionalnoj TV Kraljevo.

A Sara, uz asistenciju mlađeg brata, priprema pismo za nove prijatelje iz dalekog grada.

- Napisaću im kako Kraljevo ima lepe reke. Pisaću i o mojim drugarima u školici i o mom selu i šta sve tamo ima - kaže Sara koja se nada da će od Tereze i Sofije dobiti slike na kojima se dobro vide jer je one na balonima kiša upropastila.

- Uspostavićemo kontakt sa tom porodicom. Njihove kćerke su sličnog godišta kao naša deca i bilo bi lepo da za koju godinu, kada malo odrastu, mogu da se dopisuju - kaže tata Miloš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.