Balkan - magacin za drogu

Izvor: RTS, 23.Feb.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan - magacin za drogu

Italijanski državni tužilac Pjetro Graso rekao da u borbi protiv organizovanog kriminala najbolje sarađuje sa kolegama u Srbiji, a najlošije sa crnogorskim tužilaštvom. Balkan je "magacin" za drogu, izjavio je Graso za Televiziju Vijesti.

Italijansko tužilaštvo u borbi protiv organizovanog kriminala i šverca narkotika najbolje sarađuje sa kolegama u Srbiji, a najlošije sa crnogorskim tužilaštvom, izjavio italijanski državni tužilac Pjetro Graso.

Graso >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, gostujući na podgoričkoj Televiziji Vijesti, rekao da organizovane kriminalne grupe čine pripadnici tajnih policija i paramilitarnih grupa iz bivših jugoslovenskih republika, a koliko su jaki govori podatak da su od italijanskih kolega preuzeli sve najprljavije poslove.

Pjetro Graso tvrdi i da je moćna kriminalna grupa sa Balkana preuzela od kalabrijske mafije, koja kontroliše šverc kokaina u celoj Evropi, transport droge iz Italije u Crnu Goru.

Italijanski tužilac je istakao da je istraga u operaciji "Šah - mat", o švercu droge iz Kolumbije preko Italije do Balkana, počela 2005. godine, kada je u Đenovi uhapšena jedna Argentinka sa pet kilograma kokaina.

"Ona je uhapšena u Đenovi na devetom spratu jedne stambene zgrade, a u toku hapšenja sa njom u stanu bio je jedan Srbin, koji se preziva Milutinović. On je, kada je policija ušla u stan, izašao na balkon i od tada mu se gubi svaki trag", rekao je Pjetro Graso.

"Posle mesec dana saznali smo da je Milutinović obučavan u tajnim službama bivše Jugoslavije i da je, zahvaljujući fizičkim sposobnostima, uspeo da pređe u susedni stan", rekao je Graso.

Italijanski tužilac je dodao da dosta specijalaca iz bivših jugoslovenskih republika deluje zajedno u mafijaškim krugovima.

"Svi su povezani, bez obzira na to da li su iz Srbije, Bosne, sa Kosova ili iz Crne Gore", istakao je Graso.

Preduzimljivi mafijaši

Graso je Balkan nazvao "magacinom" za drogu, a nove mafijaše preduzmljivim i prilagodljivim zahtevima tržišta.

Tužilac je rekao da su kriminalci izabrali Balkan kao mesto za "magacin" za drogu koja treba da uđe u Evropu, jer je bliža tržištu za prodaju.

"Zbog same lokacije, droga se može dopremiti za manje od 24 sata na određenu lokaciju u Evropi. Tako dolazi do 'narušavanja' cene droge na evropskom tržištu", rekao je Graso.

Italijanski tužilac naveo je da su "neke mafijaške organizacije promenile područje delovanja i počele da se bave drugim tipom kriminalnih radnji".

"Te kriminalne grupe počele su da se bave prljavim i opasnim delom posla nabavke droge. Oni kupuju drogu u Južnoj Americi i obezbeđuju njeno transportovanje tamo gde je potrebno. Na osnovu tih "poslova", kriminalne grupe odlično zarađuju, a za bavljanje tim "biznisom" nisu potrebne velike investicije, jer se droga uglavnom plaća po dostavi, što govori o velikom poverenju među tim grupama", rekao je Graso.

Italijanski tužilac je dodao da se "posao" veoma brzo širi zbog činjenice da za njega nije potrebna veća početna investicija.

"Pored droge, uglavnom kokaina, koji se nabavlja iz Južne Amerike, kao i iz Avganistana i Pakistana, nova mafija ujedno se bavi i krijumčarenjem oružja i eksploziva", istakao je Graso.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.