Bajec: Svi koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju

Izvor: Studio B, 03.Avg.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Svi koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju

Bivši direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Đorđe Bajec kaže da u potpunosti podržava proces kojim će se utvrditi istina o intervencijama koje su rađene na Klinici za kardiologiju i kardiohirurgiju, ističući da je ukazivao na zloupotrebe.

Reagujući nakon jučerašnjeg saopštenja ove ustanove da su podnete krivične prijave protiv 15 osoba zbog zloupotreba u dopunskom radu, uključujući i bivšeg direktora KSC, Bajec je naveo da je, dok je obavljao tu funkciju, "pismenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << putem obavestio sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama Pravilnika o dopunskom radu koji je donelo Ministarstva zdravlja".

"Ugovor između RFZO i KCS bio je važeći za određen broj usluga, a za utvrđivanje uočenih nepravilnosti, na moj zahtev kao direktora KCS, interna kontrola pokrenula je istragu o nenamenskom trošenju sredstava. O svemu tome obavešteni su svi relevantni državni organi", naveo je Bajec u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U vezi sa ugovorom između KCS i KC Niš, Bajec je ukazao da je insistirao na prekidu ugovora kada je saznao da se lekari duplo plaćaju, "bez obzira na pritisak pacijenata, uprave KC Niš i medija".

"Ovakav vid profesionalne zloupotrebe, a za ličnu korist, nisam mogao da dozvolim", naveo je Bajec.

On ističe da stoji na raspolaganju "svim državnim organima radi utvrđivanja istine, odbrane lekarske časti i položene zakletve da ne stanu samo na ovom slučaju", a da radi dobrobiti svih građana Srbije, "svi oni koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju".

Osobe protiv kojih su podnete prijave terete se da su za operacije u dopunskom radu, koje su radili u redovno radno vrede, od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naplatili oko 2,1 milion evra.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

DR ĐORĐE BAJEC: Svi oni koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju!

Izvor: Telegraf.rs, 03.Avg.2013

Bivši direktor Kliničkog centra Srbije podržava proces kojim će se utvrditi istina o intervencijama koje su rađene na Klinici za kardiologiju i kardiohirurgiju

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.