Izvor: B92, 13.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagzi pred sudom u ponedeljak

Beograd -- U beogradskom Specijalnom sudu u ponedeljak se nastavlja suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Na ročištu će se prvi put pojaviti Dejan Milenković Bagzi, koji je pre desetak dana iz Grčke izručen Srbiji. Kako je saopšteno iz kancelarije Milenkovićevog advokata, on neće tražiti dodatno vreme, nego će odmah sutra početi sa iznošenjem svoje odbrane.

Takođe je saopšteno i da sa Milenkovićem niko od predstavnika policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tužilaštva nije kontaktirao, kao i da mu specijalni tužilac nije ponudio status svedoka saradnika.

Portparol specijalnog suda Maja Kovačević, kaže da će, ukoliko Dejan Milenković sutra ipak zatraži odlaganje, sudsko veće to i dozvoliti jer postoji zakonski rok od 15 dana na pripremu odbrane. S obzirom na to da postoji dosta spekulacija da li će Bagzi biti svedok saradnik, Maja Kovačević kaže da nikakvih inicijativa za sada nije bilo: "U principu, po zakonu, status svedoka saradnika može se dobiti do kraja glavnog pretresa. Da li će to biti slučaj sa Dejanom Milenkovićem Bagzijem, ili neće, mi to ne možemo znati danas, niti o tome ima bilo kakvog pomena u sudu, u ovom trenutku."

Maja Kovačević ističe da, ukoliko želi da bude svedok saradnik, Dejan Milenović najpre treba da se obrati specijalnom tužiocu: "Zvanično, inicijativu za dobijanje tog statusa, podnosi specijalni tužilac. Znači on podnosi obrazloženi predlog sudu, a sudsko veće odlučuje da li će mu status dati, ili ne. Dobijanje statusa zavisi od procene veća da li je veći značaj onoga što on svojim svedočenjem otkriva, ili dokazuje, od značaja kazne koju bi trebalo da dobije za krivična dela koja je izvršio."

Pravni zastupnik Ružice Đinđić, advokat Rajko Danilović, ocenio je da Milenković ima šansu da bude svedok saradnik. "Milenković bi mogao da saopšti veoma važne stvari, a jedina šansa da se izvuče iz krivičnog postupka za ubistvo premijera Đinđića i za organizovani kriminal jeste da sarađuje s tužiocem i da iznese svoja saznanja o organizaciji ubistva premijera", rekao je Danilović: "Ukoliko to ne učini, od Milenkovića se može očekivati ili da se brani ćutanjem, ili kao drugi optuženi koji su dali odbranu izbegavanjem istine."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.