Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bački kanal biće očišćen"

Beograd -- Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Pajkić kaže da će Veliki bački kanal biti prečišćen u narednih godinu dana.

U Velikom bačkom kanalu već godinama nema života, a zagađen je više od 70 odsto. Prema mišljenjima lekara i ekologa, kanal predstavlja izvor zaraza i bolesti za lokalno stanovništvo. "Tender za izradu centralnog kolektora, u koji će se slivati štetne vode, biće završen do kraja godine, a fabrike pored kanala imaju zakonsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavezu da ugrade prečišćivače za otpadne vode", kazao je Pajkić.

Kada se postavi kolektor, sledi vađenje mulja, a zatim puštanje vode i ribe u taj kanal.

On je dodao da je u avgustu formirana radna grupa koja se bavi prečišćavanjem Bačkog kanala i da je Vlada Holandije uložila dva miliona evra u taj projekat.

"Oko rešavnja ovog problema usaglasile su se lokalane vlasti Vrbasa, Srbobrana, Kule i Crvenke, kroz koje kanal protiče, i nadležni iz pokrajinske i republičke vlasti", objasnio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.