Izvor: CrnaHronika.rs, 29.Mar.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačka Palanka: Trudnica umrla od sepse

Trudnica S. M. (34) iz Bačke Palanke umrla je u utorak u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine zbog sepse. Samo nekoliko dana ranije, u njenoj osmoj nedelji trudnoće, ustanovljeno je da bebi srce ne kuca, nakon čega je hitno upućena u Kliniku za ginekologiju u Novom Sadu, poznatiju kao 'Betanija', na takozvanu evakuacionu kiretažu.Međutim, kako nezvanično saznajemo od prijatelja tragično preminule, njoj su, kada je pozvala Kliniku da zakaže kiretažu u 'Betaniji', rekli da mogu da je 'ubace u raspored tek za sedam dana'.
- S obzirom na to da plod nije živ već nekoliko dana, morali su odmah da je prime, a ne da dopuste da se tkivo raspada i da počne sepsa - očajni su prijatelji pokojnice.
Zbog toga što nije želela da rizikuje i čeka još nedelju dana, ona je na abortus ipak otišla kod svog dugogodišnjeg ginekologa, dr Bojana Ćulibrka, koji joj je i vodio trudnoću.
TREĆE DETE
Nerođena beba trebalo je da bude treće dete S. M. i njenog supruga, jer već imaju dve kćerke - jednu od 12, a drugu od 10 godina. Nesrećna žena sahranjena je u sredu na groblju u Novoj Gajdobri.
- Moja pacijentkinja S. M. javila se prvi put 10. marta kada smo utvrdili petu nedelju trudnoće - kaže za 'Novosti' dr Ćulibrk, još u šoku zbog tragične sudbine pacijentkinje.
- Nakon desetak dana ona je ponovo došla sa urađenim laboratorijskim analizama na kontrolni pregled, i tada sam na ultrazvuku ustanovio da bebi ne kuca srce. Poslao sam je u dom zdravlja po uput s kojim je trebala da ode u 'Betaniju' na kiretažu. Ne znam koji je razlog, ali se ona u subotu ipak najavila kod mene u ordinaciju i ja sam obavio intervenciju. Dobila je terapiju i trebalo je za dve nedelje da dođe na kontrolu - priča dr Ćulibrk, dodavši da se o daljem razvoju situacije informisao od supruga preminule, sa kojim je sve vreme u kontaktu.
- S. M. je primljena u 'Betaniju' u ponedeljak ujutro oko šest sati u izrazito teškom stanju - rekla je za 'Novosti' pi-ar Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin. - Lekari su učinili sve kako bi joj pomogli, dobila je odgovarajuću terapiju, ali se stanje samo pogoršavalo i organi su se, nažalost, počeli raspadati. U utorak su je preneli u Urgentni centar, ali je sepsa prouzrokovala endotoksički šok, zbog kog je pacijentkinja i preminula istog dana oko 17 časova - rekla je Jurišinova.
Kako objašnjava, u Klinici nemaju informacije o tome da li se S. M. javljala ranije kako bi zakazala kiretažu i dodaje da je u ponedeljak, kada je primljena u 'Betaniju', pacijentkinja već bila u teškom septičnom stanju.
Izvor: novosti.rs

Nastavak na CrnaHronika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bačka Palanka: Trudnica umrla od sepse

Izvor: Večernje novosti, 29.Mar.2012

U Kliničkom centru Vojvodine umrla S. M. (34) u osmoj nedelji trudnoće zbog neažurnosti

Nastavak na Večernje novosti...

Bačka Palanka: Trudnica umrla od sepse

Izvor: Vesti-online.com, 30.Mar.2012, 03:31

Trudnica S. M. (34) iz Bačke Palanke umrla je u utorak u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine zbog sepse. Samo nekoliko dana ranije, u njenoj osmoj nedelji trudnoće, ustanovljeno je da bebi srce ne kuca, nakon čega je hitno upućena u Kliniku za ginekologiju u Novom Sadu, poznatiju kao "Betanija",...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta CrnaHronika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta CrnaHronika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.