Izvor: Politika, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babović od "zemunaca" traži 10,5 miliona evra

Biznismen Milija Babović zatražio je da mu članovi zemunskog kriminalnog klana, za koje Specijalni sud presudom utvrdi da su odgovorni za njegovu otmicu, isplate 10,5 miliona evra, koliko je platio za oslobađanje, izjavio je juče predsednik sudskog veća Milimir Lukić.

Lukić je u nastavku suđenja "zemunskom klanu" naveo da je od Babovićeve odbrane, koja se pridružila gonjenju optuženih, dobio dopis kojim je od Specijalnog suda zatraženo da presudom bude naložena i isplata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kamate od dana otmice, pošto je, kako se navodi, visina otkupa na tom suđenju "utvrđena na nesumnjiv način".

Babović je otet 24. marta 2002. godine i držan 40 dana do isplate, a za tu otmicu optuženi su Milorad Ulemek, braća Miloš i Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić Jure, Dušan Krsmanović, Miladin Suvajdžić, Sretko Kalinić i Dejan Milenković.

Miloš Simović, Kalinić, Milisavljević i Jurišić su u bekstvu, a Suvajdžić i Milenković dobili su status svedoka saradnika.

Prethodno je na suđenju "zemunskom klanu" svedočio inspektor beogradske policije Zijad Gosić, koji je rekao da prilikom saslušanja Krsmanovića, Milana Jurišića Juriška i Milomira Kaličanina, uhapšenih tokom akcije "Sablja" 2003. godine, nije upotrebljavana sila niti prinuda.

Odbrana je ranije na suđenju tvrdila da su iskazi uzeti na nezakonit način uz upotrebu sile, a da je u policiji najviše mučen Krsmanović.

Kao dokaz naveden je i izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o nagradama optuženog Slobodana Pažina, koje je dobio kao policijski inspektor, a među njima i odluka kojom je Pažin nagrađen pištoljem, koju je potpisao tadašnji ministar Dušan Mihajlović.

Suđenje će biti nastavljeno danas u 14.30, kada bi sa optuženima trebalo da se suoči svedok saradnik Miladin Suvajdžić.

(Beta)

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.