BOLJKOVAC PODNEO TUŽBU USTAVNOM SUDU

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOLJKOVAC PODNEO TUŽBU USTAVNOM SUDU

ZAGREB- Advokat Josipa Boljkovca, osumnjičenog za ratne zločine nad civilima u maju 1945. na karlovačkom području, zatražio je od Ustavnog suda ukidanje odluka o pokretanju istrage i određivanju pritvora tvrdeći da su ih donela nenadležna tela, javlja agencija Hina.

Boljkovčev advokat Anto Nobilo smatra da slučaj bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutrašnjih poslova treba da bude vođen po odredbama novog umesto starog Zakona o krivičnom postupku (ZKP).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
U obrazloženju tužbe se navodi da pre stupanja na snagu novog ZKP-protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav krivični postupak već su vođene istražne radnje protiv "nepoznatog počinioca".

"Nasilnim širenjem krivičnog postupka i na fazu pre pokretanja istrage, na istražne radnje protiv nepoznatog, dolazimo u situaciju da ćemo još godinama na osnovu brojnih ekshumacija i drugih istražnih radnji protiv nepoznatog, pokretati istrage po starom ZKP-u i imati dva paralelna sistema ZKP u upotrebi", piše u toj tužbi.

Nobilo smatra i da bi u slučaju primene novog zakona Boljkovac i dalje bio na slobodi, jer su nove zakonske odredbe po pitanju pritvora daleko restriktivnije od starih. Primenom starog zakona, kako navodi Nobilo, Boljkovac je stavljen u neravnopravan položaj u odnosu na ostale građane, a rešenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povređeno mu je ustavno načelo vladavine prava.

Boljkovac je uhapšen 2. novembra zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne komandno odgovoran za ubistvo 21 civila u maju 1945. na lokaciji Vidanka-Ćurak. On je odbacio sve optužbe.

Boljkovac kome je određen pritvor, nalazi se u zatvorskoj bolnici, a ne u zatvoru u Remetincu zbog starosti i zdravstvenog stanja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.