BERETKE ZADRŽANE U POLICIJSKOM PRITVORU

Izvor: Kurir, 22.Sep.2011, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BERETKE ZADRŽANE U POLICIJSKOM PRITVORU

BEOGRAD - Penzioner uspeo da pobegne, ostali u pritvoru! Nekadašnji oficiri rasformirane Jedinice za specijalne operacije koji su u utorak uhapšeni zbog istrage o pobuni „crvenih beretki“ rekli su tokom saslušanja, koje je trajalo juče do ranih jutarnjih sati, da novembra 2001. godine nisu učestvovali u oružanoj pobuni, nego u mirnom protestu.

BEOGRAD - Penzioner uspeo da pobegne, ostali u pritvoru!

Nekadašnji oficiri rasformirane Jedinice za specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << operacije koji su u utorak uhapšeni zbog istrage o pobuni „crvenih beretki“ rekli su tokom saslušanja, koje je trajalo juče do ranih jutarnjih sati, da novembra 2001. godine nisu učestvovali u oružanoj pobuni, nego u mirnom protestu.

- Smatrali smo da smo kao jedinica bili zloupotrebljeni prilikom hapšenja braće Banović. To je utvrdila i komisija Vlade Srbije - rekao je, prema nezvaničnim saznanjima, na ispitivanju u policiji Veselin Lečić (51), pripadnik BIA, koji je u vreme pobune „crvenih beretki“ bio pomoćnik komandanta te jedinice.

Na protestu su pripadnici JSO prvi put bez fantomke na licu izašli na ulicu, čime su hteli da javnosti pokažu svoj identitet.

- Oružje koje smo imali u rukama bilo je ono koje smo inače nosili - ispričao je Lečić.

Njemu, pripadnicima Žandarmerije Mići Petrakoviću (39) i Dragoslavu Krsmanoviću (53), kao i Vladimiru Potiću (37), pripadniku Protivterorističke jedinice, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati i danas bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju. Penzionisani pripadnik MUP Dragan Radić (53) uspeo je da izbegne hapšenje tako što je pobegao.

- Saslušanje je trajalo celu noć i sve je proteklo bez ikakvih incidenata. Svaki od njih objasnio je svoju ulogu u tom događaju, a zadržani su u pritvoru kako ne bi uticali na svedoke - kaže sagovornik Kurira blizak istrazi.

Najmlađi među uhapšenima, Vladimir Potić, poznat je kao osoba koja je pročitala saopštenje za javnost „pobunjenih ‘beretki’“.

- Ispričao je da je te večeri bio dežuran i da je zbog toga njemu pripalo to zaduženje. Osim toga, rekao je i da su ga starešine često angažovale za „javne istupe“ jer je bio jedan od najobrazovanijih pripadnika „beretki“, s obzirom na to da je imao završenu Vojnu akademiju - kaže sagovornik Kurira iz policije.

Tužilac potvrdio: I Legija na spisku osumnjičenih

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je juče pisanje Kurira da će istragom za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije, osim uhapšenih bivših oficira ove jedinice, biti obuhvaćeni i Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović.

Lečić se sam javio policiji

Branilac Veselina Lečića, advokat Vladan Vukčević potvrdio je za Kurir da se njegovom klijentu na teret stavlja oružana pobuna i da je zadržan u policijskom pritvoru.

- Lečić je i dalje aktivni pripadnik MUP i po pozivu kolega došao je na saslušanje. Zadržan je u pritvoru kako posle 10 godina od događaja ne bi uticao na svedoke! - kazao je Vukčević.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

"BERETKAMA" PRETI OD PET DO 20 GODINA ROBIJE!

Izvor: Kurir, 22.Sep.2011

Jedinica je otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, odbijajući istovremeno i naređenja da se vrati u svoju bazu u Kuli, stoji u opisu krivičnog dela..BEOGRAD - Organizatorima oružane pobune Jedinice za specijalne operacije (JSO) u novembru 2001. godine preti kazna od najmanje pet do...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.