B. Miloševiću 700.000 $ provizije

Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B. Miloševiću 700.000 $ provizije

Borislav Milošević

Beograd -- Insajder je došao do dokumentacije po kojoj je brat Slobodana Milosevića, Borislav, od države uzeo proviziju od 700.000 dolara.

Tokom 1998. Milosević je za državu nabavio dva ukrajinska helikoptera, a ovaj slučaj je samo jedan od mnogih primera kako je iznošenje novca na Kipar za mnoge bila prillika da se lično obogate.

Država Srbija je tokom devedesetih osnovala nekoliko of šor kompanija na Kipru i koristila ih kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << paravan kompanije za nabavku različitih roba i prevazilaženje sankcija. Ceo mehanizam, koji je kontrolisala Beogradska banka na čijem je čelu bila Borka Vučić, bio je, između ostalog, napravljen tako da mnogi pojedinci zarade, otkriva ekipa emisije Insajder.

Norvežanin Morten Torkildsen koji je za potrebe Haškog tribunala istraživao puteve novca iz Srbije, naišao je na mnogo čudnih transakcija.

"Vi imate slučaj da je puno gotovine prebacivano na račune određenih firmi na Kipru, i bilo bi prirodno da je za taj novac kupovana roba, možda i nešto za bolnice. Međutim, po daljim bankovnim transakcijama, vidi se da je puno novca odlazio dalje, na druge račune. Po logici stvari, to bi moglo ići samo u džepove pojedinaca, ne postoji drugo objašnjenje. Očigledno je da su uzimane velike provizije i da su išle u nečije džepove", objašnjava Torkildsen.

Insajder je došao do dokumentacije prema kojoj je brat Slobodana Milosevića, Borislav Milošević, upravo preko državnih firmi primio novac i zaradio na provizijama. Milošević je od 1997. godine bio vlasnik of šor kompanije Neokom, koja je bila posrednik u kupovini dva helikoptera za Srbiju, preko ukrajinskih firmi.

Ugovori pokazuju da je država preko svojih firmi Miloševiću 1998. uplatila nepunih 3.360.000 dolara. Novac je već u januaru počeo da odlazi dalje na račun firmi Ukrinmaš i Ukrspetsexport, ali i na još tri of šor firme. Potrošeno je ukupno 2.657.630 dolara. Provizija koja je ostala Borislavu Miloseviću iznosila je samo za jednu ovu transkaciju, 700 hiljada dolara.

To je MUP-u Srbije bilo poznato još 2001, ali ništa nije urađeno.

"Naravno da nije normalno, to je nešto što je naša policija pronašla i šta su kasnije sa tim radili ne znam, ali nisu našli novac nego su našli šta se desilo u istoriji. Našli su samo da je Borislav Milošević bio uključen u kupovinu helikoptera, i to je dokaz da je porodica Milosević bila uključena u iznošenje novca", objašnjava Mlađan Dinkić.

Državni organi još 2001. imali su dovoljno dokaza da pokrenu istragu i da se utvrdi zašto je Borislav Milošević dobio 700 hiljada dolara provizije od državnih para.

Insajder je došao i do bankarskih transakcija u milionaskim iznosima koje se odnose na poslovanje sadašnjih uspešnih biznismena.

Svi detalji o tome u Insajderu u ponedeljak u 21.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.