Izvor: Blic, 17.Mar.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azra Bašić uhapšena zbog zločina nad Srbima

LEKSINGTON - Američka policija uhapsila je Azru Bašić (51), rodjenu u Hrvatskoj, s prebivalištem u Stentonu u saveznoj američkoj državi Kentaki, osumnjičenu za ratne zločine nad srpskim civilima tokom rata u BiH, prenose danas lokalni američki mediji.

Bašićeva je optužena za mučenje i ubistva zarobljenih Srba u logorima od aprila do juna 1992. godine, dok je bila zapovednik u hrvatskoj jedinici, navodi "Boston herald".

Prema rečima svedoka Radojice Garića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Dragana Kovačevića, Bašićeva je ubila Blagoja Djuraša, koga su hrvatska policija i vojska tukli dok nije izgubio svest, a onda mu je Bašićeva prerezala vrat, piše u sudskoj dokumentaciji.

"Posle toga, Azra nas je vukla za kosu do rane na vratu iz koje je tekla krv i naterala nas da pijemo krv", izjavio je Garić.

Prema sudskim dokumentima, Sreten Jovanović je rekao da je bio primoran da pije benzin, da je prebijan do nesvesti i da je Bašićeva zapalila njegove ruke i lice.

Interpol je locirao Bašićevu u Kentakiju 2004. godine, a sud u BiH izdao medjunarodnu poternicu u oktobru 2006. godine.

SAD je dobilao od BiH zvaničan zahtev za izručenje Bašićeve u februaru 2007, a na američki zahtev tužilaštvo BiH je dostavilo prošle godine dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima.

Bašićeva je rodjena kao Azra Alešević, 22. juna 1959. godine u Rijeci i udala se za Nedžada Bašića u martu 1994. u BiH, navedeno je u sudskoj dokumentaciji.

Povezane vesti: Divjak pušten na slobodu uz kauciju Udruženje učesnika ratova: Srbija da povuče optužnicu protiv Divjaka Divjak: Ne osećam se krivim za Dobrovoljačku ulicu Sarajevo uputilo protestnu notu Beogradu Ranjena kongresmenka se bori za život, ali komunicira s lekarima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.