Azotara: Bez ekološkog incidenta

Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azotara: Bez ekološkog incidenta

Pančevačka postrojenja (arhiva, Beta)

Pančevo -- Uprkos odluci inspekcije da više postrojenja Azotare privremeno zatvori, u Azotari tvrde da nije bilo ekološke katastrofe.

Zamenik direktora za investicije HIP Azotare Pančevo Petar Kravčenko izjavio je da je, nakon današnje posete inspektora Ministarstva zaštite životne sredine Srbije tom preduzeću, omogućen nesmetani rad svih postrojenja.

Iako je danas na sajtu tog ministarstva objavljen inspekcijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštaj kojim se nalaže privremena obustava rada u nekoliko postojenja pančevačke Azotare, za koju je juče prijavljena nedozvoljena emisija štetnih gasova, Kravčenko je agenciji Beta rekao da "nikakve ekološke katastrofe u Pančevu nije bilo".

"Rešenje koje smo danas dobili od inspektora ministarstva kaže da nema ozbiljnog ugrožavanja niti životne okoline niti građana Pančeva", kazao je on.

Prema rečima Kravčenka, količina amonijaka u Azotari juče je malo prekoračila dozvoljenu granicu, ne samo zbog rada tog preduzeća, već i zbog gradske kanalizacije i okolnih poljoprivrednih gazdinstava.

"Od juna ove godine, u Pančevu je bilo nekoliko puta prekoračenja ispuštanja amonijaka i to u vreme kada nijedan pogon Azotare nije radio", naglasio je zamenik direktora za investicije HIP Azotare iz Pančeva.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije juče popodne saopštilo je da se zbog štetne emisije amonijaka i azotnih gasova iznad graničnih veličina iz pančevačke Azotare, privremeno zabranjuje rad.

Kako se navodi u tom saopštenju, pančevačkoj Azotari, će kao i Rafineriji i Petrohemiji, biti naložene tehničko-tehnološke mere u cilju smanjenja zagađenja vazduha, vode i zemljišta.

Na sajtu Ministarstva danas se navodi da su privremeno naložene obustave aktivnosti u KAN pogonu za proizvodnju veštačkih đubriva, pogonu azotne kiseline, amonijaka i pogonu karbamida, sve dok se štetne i opasne materije ne svedu na granične vrednosti.

Prijavu o štetnim gasovima resornom Ministarstvu uputio je republički centar za obaveštavanje, na osnovu jučerašnjih pritužbi građana Pančeva na neprijatne mirise koji su se širili gradom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.