Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion kružio nad Beogradom

Beograd -- Avion koji je kružio nad Beogradom zbog tehničkih problema, bezbedno je sleteo na Aerodrom "Nikola Tesla".

Reč je o JAT-ovom avionu na letu iz Beča (JU 315). U avionu je bilo 36 putnika i tri člana posade. Kako je B92 saznao, razlog je "lažna indikacija da nije spušten stajni trap", pa je avion zbog toga napravio jedan proceduralni krug da se vizuelno utvrdi da su spušteni točkovi za sletanje. Avion je nakon toga regularno sleteo na beogradski aerodrom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Umesto u 12:20, avion je sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 14:27.

Mara Tadić, jedna od putnica rekla je da je posada aviona objasnila putnicima da je problem u blokadi točkova i da nije bezbedno da slete u toj situaciji.

"U avionu nije bilo mnogo panike. Jedino mlade žene sa decom su malo paničile, inače, ostali putnici su bili toliko smireni. Stjuart i stjuardesa su bili stalno sa nama, uz objašnjenja kako da se ponašamo u slučaju da dođe do nečeg nepredviđenog", kazala je Mara Tadić.

Na sreću, nije bilo prinudnog sletanja. Na aerodromu je putnike, ipak, sačekao neobičan prizor, kaže ova putnica.

"Bilo je vatrogasaca, bilo je neko obezbeđenje, svi su prišli da nam pomognu, stajali smo jedno par minuta. Sedeli smo u avionu jedno 6 minuta po sletanju, a vatrogasci su obišli oko aviona da vide da nije došlo do nekog varničenja", rekla je Tadićeva.

JAT-ov avion je, u stvari, imao indikaciju da nije zabravljen stajni trap, bez čega avion ne može da sleti.

Đorđe Brdarski, direktor delatnosti zemaljskih poslova kaže da je indikacija bila pogrešna.

"Avion je imao lažnu indikaciju da stajni trap nije zabravljen, međutim, provereno je sa zemlje da je to u redu, prema proceduri koja je za to predviđena", rekao je Brdarski.

U JAT-u kažu da je saradnja s kontolom leta i aerodromom bila odlična, kao i da će avion detaljno pregledati.

Rođaci Mare Tadic rekli su da su znali da avion ne može da sleti, ali nisu znali uzrok. Prema rečima njene ćerke, poslednje obaveštenje koje su dobili, jeste da avion kruži iznad Valjeva.

Na samom aerodromu rekli su da, za sada, nemaju nikakavo saopštenje za štampu i da će se, možda, oglasiti u toku dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.