Izvor: Politika, 20.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijanac pretučen na Kalemegdanu

Posle incidenta, policija je Australijancima dodelila lično obezbeđenje dok ne napuste Beograd

Australijski državljanin Džejms Braun lakše je povređen juče oko 13 sati kada su ga u javnom toaletu na Kalemegdanu u Beogradu napala dvojica nasilnika. Nada Macura, portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, potvrdila je „Politici” da je Braun zadobio lakše povrede glave i da je prevezen u Urgentni centar.

Iako se kao povod nezvanično spominje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svađa oko upotrebe toaleta, prijatelji povređenog mladića rekli su da su šetajući Kalemegdanom primetili da ih u jednom trenutku grupa mladića podozrivo gleda. Ne obazirući se, svratili su u suvenirnicu i nastavili šetnju. Braun je ušao u toalet, a za njim i batinaši koji su ga pretukli. Posle incidenta, policija je Australijancima dodelila lično obezbeđenje dok ne napuste Beograd, u koji su, kažu, došli da bi prisustvovali svadbi svog poznanika koji se oženio Beograđankom.

Povodom ovog događaja oglasio se i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Istakavši da je reč o još jednom u nizu događaja koji se u prestonici događaju poslednjih „ne znam ni sam koliko meseci”, on je naglasio da je poslednjih dana već bilo hapšenja i da su neki od uhapšenih već osuđeni kod sudije za prekršaje.

– Ono što me raduje jeste da smo danas imali vrlo jasno prisustvo policije na svim gradskim ulicama. Najvažnije je da se ne stane sa današnjim danom, nego da se ta akcija policije, u koju treba da se uključe i tužilaštvo i sud, nastavi do trenutka kada ćemo imati takvu situaciju u Beogradu da se svi građani, bili oni srpske nacionalnosti ili naši gosti, osećaju bezbedno – izjavio je juče Đilas.

Portparol republičkog javnog tužioca Tomo Zorić podržao je Đilasovu inicijativu i u ime državnog tužioca zatražio oštre kazne za osobe koje prave ovakve izgrede.

– Povodom ovog događaja želim da poručim u ime državnog tužioca Slobodana Radovanovića da republički javni tužilac zahteva od svih nadležnih institucija najstrože kažnjavanje i privođenje pravdi svih ovih lica koja nasiljem vrše krivična dela. Zaista želimo da se najoštrije sankcionišu svi oni koji prave ovakve izgrede, jer to je mala grupica ljudi koja šalje u svet jednu zaista jako lošu sliku o Srbiji – poručio je Zorić.

D. B.

[objavljeno: 21/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.