Izvor: Blic, 23.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atentat na Vukićevića

Atentat na Vukićevića

PRIŠTINA (Beta) - U Prištini je juče ujutru, u bombaškom napadu na šefa jugoslovenskog Komiteta za odnose sa Unmikom Stanimira Vukićevića i osoblje Komiteta, poginuo vozač Goran Jeftić (29) iz Batajnice kod Beograda. On je preminuo u toku operacije u britanskoj bolnici u Kosovu Polju. Radnici MIP-a Milosav Rakić i Goran Popović su sa lakšim povredama prebačeni u rusku bolnicu, takođe u Kosovu Polju i nisu u životnoj opasnosti, potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 'Blicu' doktor Nebojša Dželatović. Identitet treće lakše povređene osobe, u toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da saznamo. U eksploziji su povređena i dvojica policajaca UN, koji žive u susednoj kući. Oni su od polomljenih komada stakla zadobili posekotine po licu.

Komandir Sedme kraljevske baterije britanskog sastava Kfora, major Pol Harison izjavio je da se eksplozija dogodila u 4.47 časova u Vukićevićevoj kući, koja se nalazi u Univerzitetskom naselju u Prištini. Kuća je uništena, ali Vukićević nije povređen, iako se u trenutku eksplozije nalazio u kući.

U eksploziji, koja je verovatno izazvana plastičnim eksplozivom, osim Vukićevićeve kuće, oštećeni su i krovovi na tri susedne kuće. Od detonacije su popucala stakla na okolnim zgradama, a krhotine su se razletele i do 137 metara udaljenosti od mesta eksplozije. Istraga je u toku, a pripadnici policije Kfora utvrđuju čime je eksplozija izazvana i tragaju za dokazima koji bi uputili na moguće počinioce napada. Na mestu napada nalazi se oko 80 vojnika britanskog sastava Kfora i veći broj policajaca.

U kući pored mesta eksplozije žive civilni administrator Prištine Džej Karter i civilni administrator Gračanice Nataša Andonovska. Karter je saopštio da je napad izvršen bombom sa trinitrotoluolom, težine do deset kilograma.

- Eksplozivna naprava postavljena je tokom noći. Primećena su trojica muškaraca kako se udaljavaju od kuće u kojoj stanuje Vukićević - izjavio je 'Blicu' vidno uznemiren Karter, čija se kuća nalazi samo desetak metara od mesta gde su teroristi postavili eksploziv.

Kapetan Čarli Valdes Skot je izjavio da je to bio 'smišljen napad' i da eksploziju 'nije izazvao ispust gasa'. Stručnjaci međunarodnih mirovnih snaga na Kosmetu smatraju da je takvu eksploziju moglo izazvati oko 10 kilograma eksploziva.

Od siline detonacije srušen je ceo spoljni zid rezidencije, koji se obrušio na sobu u kojoj su spavali Jeftić i Popović. Popucala su stakla na svim okolnim kućama u kojima uglavnom stanuju visoki predstavnici Unmika, zajedno sa zamenikom civilnog administratora Kosova Džokom Kovijem.

U rezidenciji MIP-a se nalazilo sedam lica, zajedno sa Vukićevićem, a naprava je postavljena iako objekat 24 sata dnevno obezbeđuju pripadnici policije UN. Kako 'Blic' saznaje, u poslednjih desetak dana bilo je primetno da zgradu obezbeđuju novi kosovski policajci, uglavnom Albanci. Tokom pretprošle noći, kako su 'Blicu' potvrdili istražni organi, u Univerzitetskom naselju su primećeni 'golf' sivometalik boje i 'askona' bez registarskih tablica, za koje se pouzdano zna da pripadaju terorističkoj grupi 'Leopard'. N. Zejak Ivancov: Završiti sa verbalnim osudama

PRIŠTINA - Prelazni savet Kosova je na jučerašnjoj sednici osudio 'teroristički akt izvršen na rezidenciju ambasadora Vukićevića', ali je Andrej Ivancov, zamenik Bernara Kušnera, oštro upozorio da je 'vreme da se sa verbalnih osuda pređe na sprečavanje i kažnjavanje počinilaca i njihovih naredbodavaca'.

- Najenergičnije osuđujem teroristički akt albanskih separatista koji žele da sa Kosmeta očiste sve što čini vezu sa SRJ i Srbijom. Za ovaj čin odgovornost snose i Bernar Kušner i Kfor, koji već dve godine tolerišu albanski terorizam. Odgovornost, naravno, snose i albanski lideri. Konačno očekujemo žestoku reakciju Kfora i Unmika, jer je dosta verbalnih osuda - rekao je koordinator DOS-a za Kosmet Momčilo Trajković. DSS: Jasno je ko stoji iza napada

žBEOGRAD (Tanjug) - Najnoviji teroristički napad u Prištini, u kojem je jedan čovek ubijen a više osoba povređeno, morao bi da bude poslednje upozorenje misiji UN da bezuslovno krene u borbu protiv rastućeg terorizma u Pokrajini - saopšteno je iz Demokratske stranke Srbije.

- Međunarodna misija je obavezna da najzad, bez uvijanja i praznih reči, jasno kaže ko stoji iza takvih akcija, kakvih je u proteklih godinu i po dana bilo na stotine. Terorizam caruje na Kosovu i Metohiji jer međunarodna uprava ne uspeva, ili nije voljna, da obuzda ekstremne kosovske Albance - ukazuje DSS.

Za proteklih 18 meseci, koliko je misija UN na Kosovu i Metohiji, ubijeno je oko 1.000 osoba, uglavnom Srba, a oteto više od 1.300, dok je 300.000 Srba proterano u akcijama sistematskog etničkog čišćenja koje sprovode ekstremni Albanci sa Hašimom Tačijem na čelu - napominje DSS. Vukićević: Čist terorizam

PRIŠTINA - U pitanju je čist teroristički napad, usmeren da se sa Kosova proteraju ne samo nealbanci, već i institucije SRJ - kazao je Vukićević, dodajući da su se albanski ekstremisti uplašili priznavanja Jugoslavije i da sada nastoje da izazovu nove sukobe.

- Ovim napadom separatisti jasno poručuju da je počela akcija potpunog progona svega što je jugoslovensko, srpsko i crnogorsko - izjavio je za 'Blic' ministar u Vladi Srbije Veljko Odalović i dodao da će, ukoliko mirovna misija ne stupi u konkretnu akciju, biti saučesnik zločina nad Srbima.

Kušner: Profesionalno izvedeno

PRIŠTINA (Beta) - Šef Unmika Bernar Kušener osudio je napad na kuću Stanimira Vukićevića, u kojem je poginuo njegov vozač, a još tri osobe su ranjene. Kušner je rekao da se radi o 'profesionalno učinjenom terorističkom aktu', dodajući da je sa Vukićevićem do sada 'uspešno sarađivao u rešavanju problema na Kosovu'.

Šef Unmika je izjavio saučešće porodici poginulog Gorana Jeftića i upozorio da su i četvorica Aškalija ubijena pre svega dve nedelje u Drenici.

Komandant Kfora, italijanski general Karlo Kabiđozu takođe je osudio napad i rekao da se pretpostavlja da je upotrebljeno između pet i deset kilograma eksploziva.

Komandant britanskog sektora Kfora, general Robert Fraj rekao je da napadači moraju biti privedeni, dodajući da su pripadnici Kfora neposredno pre eksplozije ispred Vukičevićeve kuće videli nepoznate osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.