Apelaconi sud: Odluka o Nikoli Kalabiću još nije doneta

Izvor: RTS, 08.Feb.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apelaconi sud: Odluka o Nikoli Kalabiću još nije doneta

Odluka u drugostepenom postupku, povodom zahteva za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikola Kalabića, još nije doneta, iako su danas pojedini mediji preneli da je Apelacioni sud potvrdio rehabilitaciju.
Portparol suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je predmet još uvek na razmatranju i da Apelacioni sud još nije odlučio po žalbi tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na prvostepenu odluku Višeg suda u Valjevu kojom je krajem aprila 2017. godine Nikola Kalabić rehabilitovan.
"Nakon donošenja odluke, zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj postupak, Apelacioni sud će izdati saopštenje", napomenula je Piljićeva.
Rešenjem Višeg suda u Valjevu u aprilu prošle godine, usvojen je zahtev Kalabićeve porodice za njegovu rehabilitaciju, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja o Sreskog suda u Mionici, kojim mu je konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.
Ukoliko ta odluka bude potvrđena, Kalabić će se smatrati neosuđivanim, a njegovoj porodici će se vratiti oduzeta imovinska prava.
Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.
Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja, konfiskovana mu je imovina.
Tokom četvorogodišnjeg postupka po zahtevu za rehabilitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati.
Kalabić je, inače, proglašen umrlim 2011. godine odlukom Osnovnog suda u Valjevu.
Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici Ozne 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac nedaleko od Valjeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rehabilitacija Kalabića (još) nije potvrđena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2018

Apelacioni sud u Beogradu još nije doneo odluku u drugostepepnom postupku povodom zahteva za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića, iako su danas pojedini mediji preneli da je taj sud potvrdio njegovu rehabilitaciju...Portparol suda Mirjana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.