Aparat za zračenje krvi stigao u Vojvodinu

Izvor: Radio 021, 20.Maj.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aparat za zračenje krvi stigao u Vojvodinu

Aparat za ozračivanje produkata krvi, prvi aparat ove vrste pri službama za transfuziju u čitavom regionu danas je pušten u rad u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.

Njegovom nabavkom se zaokružuje ciklus izdvajanja matičnih ćelija i proces transplantacije matičnih ćelija hematopoeze. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je za ovaj aparat izdvojio 16.000.000 dinara, a pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović rekla je da je ovaj aparat samo jedan u lancu aparata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za transplantaciju.

"Sigurno je da će pravilno lečenje pacijenata ozračenim produktima krvi u pretransplantacionom periodu, kao i nakon transplantacije, smanjiti mogućnost komplikacija i povećati kvalitet i rezultate lečenja pacijenata. Prošle godine smo kupili savremenu medicinsku opremu za kriokonzervaciju (kontrolisano zamrzavanje) matičnih ćelija u vrednosti od 9.500.000 dinara", navela je Kopitović.

Zračenje ćelijskih komponenata krvi davalaca dovodi do inaktivacije limfocita u produktu krvi koji bi mogli da se reprodukuju i rastu u pacijentima nakon transfuzije te dovedu do fatalno teške bolesti. U slučaju transplantacije, ova bolest izaziva odbacivanje transplantata.

Prema preporukama najvećeg broja zemalja u svetu, osnovne indikacije za njihovu primenu su pacijenti koji primaju krv, pacijenati sa nasleđenim poremećajem imunog sistema, pacijenati koji su razvili imunu bolest ili poremećaje kao što su neke vrste malignih bolesti, pacijenti koji su razvili imuni poremećaj kao posledica tretmana određenim lekovima, pacijenti sa oslabljenim imunim sistemom koji je nastao kao rezultat transplantacije koštane srži ili transplantacije matičnih ćelija i nerođene bebe i bebe koje zahtevaju transfuziju krvi - prevremeno rođene, bebe sa težinom manjom od 1.300 grama itd.

Ovaj aparat bi trebalo da olakša i poboljša lečenje pacijenata i dovede do unapređenja sistema zdravstvene zaštite u regionu Vojvodine, uzimajući u obzir činjenicu da je do sada u Srbiji postojao samo jedan ovakav aparat u Beogradu.

"Zavod za transfuziju krvi Vojvodine je uvek uspevao da obezbedi dovoljne količine krvi, a sada ćemo i proširiti paletu produkata koje proizvodimo, odnosno ovakvom modifikacijom tj. zračenjem ćemo uništavati limfocite koji mogu da kompromituju lečenje transfuzijama i time ćemo unaprediti lečenje mnogih pacijenata na teritoriji AP Vojvodine, a i šire", rekla je direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Radmila Jovanović.

Do sada je bilo komplikovano slati produkte krvi do Beograda, koliko god on bio blizu, jer u toku transporta može da dođe do narušavanja kvaliteta produkata, usled temperaturnih oscilacija i usklađivanja termina za zračenje.

"Ovaj nemački aparat je izuzetno jednostavan za korišćenje, poslednja je reč tehnologije i osim za krvne produkte, on može da se koristi i za biološki materijal za istraživanja. Aparat radi na principu radioaktivnog cezijuma 137 i apsolutno je bezbedan. Po preporuci proizvođača, ciklus zračenja traje 575 sekundi. Za sada je urađena probna studija od 25 zračenja", rekao je Gradimir Dimitrijević iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zavod dobio aparat za ozračivanje produkata krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2015

U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu danas je pušten u rad aparat za ozračivanje produkata krvi, saopštila je Pokrajinska vlada...U saopštenju se navodi da je reč o prvom takvom aparatu pri službama za transfuziju u čitavom regionu i dodaje da se njegovom nabavkom zaokružuje ciklus...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.