Antić protiv Antića

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić protiv Antića

Kopaonička škola prava „izuzela” tužioca u aferi „Indeks“

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović prihvatio je zahteve advokata odbrane profesora Olivera Antića za izuzeće Zorana Antića, tužioca u postupku protiv njega kao okrivljenog u aferi „Indeks”. U rešenju koje je Radovanović potpisao, a koje je pročitao postupajući sudija, navodi se da postoji sumnja „u mogućnost nepristrasnog postupanja tužilaštva u konkretnom slučaju”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Pitanje izuzeća tužioca pokrenuli su branioci okrivljenog Olivera Antića, inače profesora i bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Beogradu. Oni su, naime, zatražili da se v. d. okružnog javnog tužioca u Smederevu Zoran Antić i svi njegovi zamenici izuzmu iz postupanja po delu optužnice koji se odnosi na Olivera Antića. Kao razlog za izuzeće, oni su naveli da je krajem oktobra tužilac Zoran Antić javno protestovao što je, na „Kopaoničku školu prava” na koju je bio pozvan, kao jedan od predavača najavljen upravo – optuženi Oliver Antić.

– Razlog za izuzeće Zorana Antića, koju je doneo republički javni tužilac Slobodan Radovanović, jeste njegovo javno istupanje. Tužilac Antić je dao izjavu u svoje ime i u njoj izneo lični stav u vezi sa predavanjem profesora Olivera Antića na Kopaoničkoj školi prava. Posle ovakve tužiočeve izjave, advokati profesora Antića su tražili njegovo izuzeće što je republički javni tužilac prihvatio. Uradio je to jer je tužilac Antić prekršio pretpostavku nevinosti koja važi do okončanja postupka i donošenja pravosnažne presude – rekao je za „Politiku” Tomo Zorić, portparol republičkog javnog tužilaštva.

Prema njegovim rečima, svojom izjavom tužilac Antić je doveo u pitanje postupanje u konkretnom slučaju.

– On mora da postupa krajnje profesionalno u krivičnom procesu. Ne može da iznosi svoje lične stavove o aktivnostima koje okrivljeni obavljaju u svom privatnom i profesionalnom životu. Zbog svega ovoga, tužilac Radovanović je doneo odluku o njegovom izuzeću i odredio novog tužioca – istakao je Zorić.

Izjavu tužioca Antića za koju je posle on sam rekao da „predstavlja njegov lični čin”, tužilaštvo u Smederevu ocenilo je kao „krajnje neprimeren čin i vid specifičnog pritiska, s obzirom na to da su tužioci i sudije pozvani da slušaju predavanja iz oblasti prava, profesora koje su i optužili zbog izvršenja krivičnih dela sa koruptivnim elementima”.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu juče nisu želeli da komentarišu konkretnu odluku tužioca Radovanovića objašnjavajući da se odluka „tiče njihovog kolege sa kojim rade i da ne bi bilo umesno komentarisati je”.

Suđenje optuženima u aferi „Indeks”, kojih je čak 88, počelo je 1. decembra, a glavni pretres trebalo bi da bude nastavljen u ponedeljak.

M. Derikonjić

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tužilac izuzet zbog "pristrasnosti"

Izvor: B92, 05.Dec.2008, 02:37

Smederevo -- Zahtev advokata Olivera Antića, optuženog u aferi "Indeks", da se izuzme tužilac koji je podigao optužnicu, usvojen je s obrazloženjem da je tužilac pristrasan... Zahtev je podnet zato što je u oktobru tužilac Zoran Antić javno protestovao što je, u "Školi prirodnog prava" na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.