Antić: Skupovi u kojima se poziva na linč se neće tolerisati

Izvor: Blic, 15.Jun.2010, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: "Skupovi u kojima se poziva na linč se neće tolerisati"

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović danas su pozvali građane Jabuke i Pančeva na toleranciju.

"Skupovi na kojima se poziva na linč bilo koje nacionalne zajednice ne mogu se tolerisati jer se radi o podstrekivanju rasne i verske mržnje i netrpeljivosti", rekao je Antić nakon sastanka sa gradonačelnicom.

Antić je naveo da je važno da se ''slučaj Jabuka'' uzme ozbiljno i da se na osnovu toga pripremi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plan i program koji će uticati na stavove svih građana da se u buduće ne sme tolerisati bilo kakav skup protiv neke nacionalne zajednice. ''Važno je da se odnosi među nacionalnim zajednicama poboljšaju'', rekao je Antić i dodao da će svako buduće okupljanje biti osuđeno, jer je izazivanje nacionale i rasne mržnje zabranjeno.

On je novinarima izjavio da saučestvuje u boli porodice koja je izgubila svog člana, ali da se protesti koji su usmereni protiv jedne nacionalne zajednice, ovoga puta Roma, ne mogu tolerisati.

''Na žalost, ovi protesti koji su organizovani izazvali su strah kod građana romske nacionalnosti i naravno da su državni organi reagovali i da će reagovati'', naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, važno je da svi građani Pančeva i Jabuke razmisle o tome šta se desilo, jer je jedan slučaj koji nije bio rasno motivisan proizveo i rasne proteste.

Antić je ocenio da svako treba da razmisli, posebno građani Jabuke koji su bili na protestima, da se njima ništa ne postiže, čak da se stvara suprotan efekat.

On je istakao da je na sastanku sa gradonačelnicom uočena potreba za daljom saradnjom ministarstva i opštine Pančevo u oblasti ljudskih prava i borbi protiv predrasuda.

Gradonačelnica Pančeva ocenila je da je primarni zadatak normalizacija života u naselju Jabuka, kao i sprečavanje bilo kakvog daljeg okupljanja koje će bit usmereno na izazivanjue verske, nacionalne, i svake druge vrste mržnje i netolerancije.

''Na sastanku smo se dogovorili da nakon normalizacije situacije pokrenemo programe za prevenciju vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama i programe koji podstiču nenasilno rešavanje konflikta kada su u pitanju odrasli stanovnici'', rekla je Martinovićeva.

Ona je istakla da očekuje da u toku dana bude smirena situacija kao i da policija i tužilaštvo imaju spreman odgovor ukoliko do toga ne dođe.

''Nemamo za sada zvaničnih informacija da će u toku dana biti okupljanja'', rekla je Martinovićeva.

Antić se danas sastao i sa predstavnicima mesne zajednice u naselju Jabuka, a nakon toga će obići romske porodice.

NVO: Država hitno da reaguje na dešavanja u selu Jabuka

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je ranije danas nadležne državne organe da hitno i bez ikakvih kompromisa reaguju na dešavanja u selu Jabuka kod Pančeva, koja su okakterisana kao otvorena mainifestacija rasizma i pokušaj linča romske zajednice.

Posle ubistva D.S. (17) iz Jabuke za koje je osumnjičen B.J. (17) iz istog mesta, počele su protestne povorke koje su se pretvorile u nasilje i širenje mržnje prema Romima. Ubistvo se desilo 10. juna, a potom su svake večeri grupe izgrednika kamenovale romske kuće i Metodističku crkvu.

U saopštenju se ističe i da nasilje nad Romima u Jabuci nije usamljen slučaj kršenja ljudskih prava pripadnika ove manjine, a kao jedan od primera se navodi i raseljavanje ispod beogradskog mosta Gazela.

"Godinu dana nakon sto je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu i nešto više od nedelju dana od izbora za nacionalne savete, svedoci smo grubog urušavanja sistema postovanja ljudskih i manjinskih prava, dok se predstavnici države čija je obaveza izgradnja i unapređenje vladavine prava jos uvek ne oglašavaju", zaključuje se u saopštenju nevladine organizacije.

Policija je uhapsila pet izgrednika, a Više tužilaštvo u Pančevu danas je podnelo zahtev sudu za pokretanje istrage protiv njih zbog "izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti sa teškim posledicama', navodi se u saopštenju.

Romi prestravljeni događajima u selu Jabuka

Udruženje mladih Roma Srbije saopštilo je danas da je "prestravljeno" događajima u selu Jabuka, kod Pančeva, i upozorilo da ne može čitav jedan narod biti kriv za individualne zločine.

Više o stanju u selu Jabuka pročitajte u posebnoj vesti.

U saopštenju se podseća da je maloletnik romske nacionalnosti 10. juna nožem ubio vršnjaka Srbina, posle čega je grupa meštana brutalno napala svoje komšije Rome.

Kamenicama i ciglama razbijani su prozori kuća i Metodističke crkve, čiji su vernici mahom Romi, a prema iskazu očevidaca, jedna kuća je zapaljena.

"Uz duboko saosećanje prema tragičnom gubitku, Udruženje mladih Roma Srbije poziva meštane sela Jabuka da prekinu začarani krug nasilja i podsetimo da ne može čitav narod snositi krivicu za individualne zločine", navodi se u saopštenju.

Udruženje je izrazilo nadu da će nadležne institucije društva preduzeti sve neophodne korake da se sankcioniše nasilje i ublaže posledice nemilih događaja iz sela Jabuka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.