Andrija Drašković osuđen na 10 godina zatvora

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrija Drašković osuđen na 10 godina zatvora

Za ubistvo Zvonka Plećića krivim oglašen i njegov kum Aleksandar Golubović kome je izrečena godinu dana kraća kazna

Nešto pre deset sati juče u Palati pravde, kada je sudsko veće beogradskog Višeg suda obrazložilo izrečenu decenijsku kaznu, stražari Centralnog zatvora koji su došli u sud, stavili su lisice na ruke Andriji Draškoviću. Njega je veće kojem je predsedavala sudija Zorana Trajković, osudilo na deset godina zatvora pošto ga je oglasilo krivim za ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zvonka Plećića Pleće, 11. septembra 2000. godine u beogradskom restoranu „Rojal knez”. Kratko komentarišući da se „znalo šta će da bude”, Drašković je mirno sačekao da mu budu stavljene lisice na ruke.

Isto veće je zbog ubistva u saizvršilaštvu osudilo Draškovićevog kuma Aleksandra Golubovića Batanka na devet godina. U izrečenu kaznu, kako je rečeno juče na glavnom pretresu, okrivljenima će biti uračunato i vreme (nepune četiri godine) koje su proveli u zatvoru posle prve izrečene presude.

Tamara Nikšić, Draškovićeva supruga, prišla mu je po završetku suđenja i pozdravivši se sa njim počela da plače. Kumov odlazak u zatvor sa negodovanjem je dočekao i Golubović:

Obrazlažući izrečenu presudu, sudija Trajković je rekla da je kazna odgovarajuća učinjenom delu i da su Drašković i Golubović krivi za delo koje im je optužnicom bilo stavljeno na teret.

– Prilikom donošenja presude sud je imao u vidu neprimereno ponašanje Plećića u restoranu, ali je reakcija optuženih bila preterana. Odmeravajući kaznu, sud je kao olakšavajuće okolnosti cenio to što su Drašković i Golubović porodični ljudi, očevi maloletne dece, a imao je u vidu i iritirajuće ponašanje Plećića – rekla je sudija Trajković.

Ona je dodala i da je Plećić 11. septembra 2000. ušao u restoran „Knez”, seo za sto za kojim su bili optuženi, obratio im se psovkama i pitao Draškovića da li je on ubio njegovog brata Šijana.

Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva pozdravio je izricanje jučerašnje presude.

– Tužilaštvo pozdravlja presudu i rad suda i izražava stav da je ovo velika pobeda, ne samo tužilaštva već i reformisanog pravosuđa koje je pokazalo sposobnost da u velikim predmetima donese ovakvu odluku. Posle deset godina suđenja i više ukinutih presuda, konačno je doneta sudska odluka kojom pravosuđe iskazuje odlučnost da reši zaostale predmete – rekao je Zorić za „Politiku”.

Na izrečenu presudu, stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana.

Drašković i Golubović do sada su dva puta oglašavani krivim za ubistvo Plećića, ali su ove presude ukidane odlukama Vrhovnog suda. Okrivljeni su najpre pravosnažno osuđeni na po 11 i po i 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina. Na trećem suđenju Drašković i Golubović oslobođeni su krivice, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani. Drašković i Golubović proveli su po četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je i tu oslobađajuću presudu i predmet vratio na ponovno postupanje.

M. Derikonjić

---------------------------------------------

Uslovni otpust

Pravnici tumače da Andrija Drašković i Aleksandar Golubović mogu da traže uslovni otpust posle dve trećine odslužene kazne. U konkretnom slučaju, Draškoviću preostaje da „odsluži” još dve i po godine da bi mogao da koristi ovu povoljnost.

objavljeno: 22/09/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drašković iz sudnice sproveden u zatvor

Izvor: Blic, 23.Sep.2010, 01:15

Beograd - Andrija Drašković (46) juče je u 9.45, nakon što je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Zvonka Plećića Pleće (38) 11. septembra 2000, iz sudnice Višeg suda sproveden u pritvor u Okružni zatvor jer je sud procenio da postoji opasnosti od bekstva...Za ubistvo Plećića u beogradskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.