Andrija Drašković čeka optužnicu

Izvor: Politika, Tanjug, 11.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrija Drašković čeka optužnicu

Advokat Veljko Delibašić ne isključuje mogućnost da se određene procesne radnje sprovode u odnosu na neke druge optužene, ali ne i u odnosu na njegovog branjenika

Optužnica koju je italijanski tužilac za organizovani kriminal u Bariju podigao protiv sedam državljana Srbije i Crne Gore zbog međunarodnog šverca cigareta, još nije dostavljena advokatima Andrije Draškovića, jednog od optuženih. Osim što mu nije dostavljena optužnica, Draškovićev advokat Veljko Delibašić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije obavešten ni o terminu početka suđenja.

– U pitanju je izuzetno obimna dokumentacija u kojoj je, da tako kažem, obrađeno više grupa okrivljenih. Zbog toga ne isključujem mogućnost da se određene procesne radnje sprovode u odnosu na neke druge optužene, ali ne i u odnosu na mog klijenta Draškovića – objasnio je Delibašić.

Kao „polazište” za svoju istragu, italijanski tužilac Đuzepe Šelzi iz Barija prihvatio je rad Ive Pukanića, ubijenog vlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional”. Istraga je pokrenuta 2002. godine, a tokom nje otkriveni su računi u bankama i dokazi u vezi sa transferom novca iz Crne Gore do Kipra.

U dokumentaciji prikupljenoj tokom istrage nalaze se i zapisi prisluškivanih razgovora, uglavnom preko mobilnog telefona, koje je Dušanka Jeknić, bivša predstavnica crnogorske trgovinske misije u Milanu, vodila između 2000. i 2002. godine sa ljudima umešanim u šverc među kojima je i sadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović. Istraga je vođena u 12 zemalja: Italiji, Švajcarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Nemačkoj, na Kipru, u Holandiji, Lihtenštajnu, Arubi i Sjedinjenim Državama.

Tužilac je pored Draškovića, podigao optužnicu i protiv Stanka Subotića, protiv koga se u Srbiji, vodi postupak u odsustvu zbog nelegalnog šverca duvana, Veselina Barovića, Branka Vujoševića, Dušanke Pešić, Miroslava Ivaniševića i Branislava – Brana Mićunovića.

Tužioci Đuzepe Šelzi i Eugenio Pontesulja su iz optužnice, koja je napisana 8. septembra prošle godine, izostavili ime Mila Đukanovića, crnogorskog premijera jer se on ranije pozvao na imunitet. Bio je osumnjičen da je organizator i politički zaštitnik grupe koja se bavila švercom duvana tokom devedesetih godina.

Italijanski tužioci tvrde da je pranje novca, zarađenog od šverca cigareta, navodno obavljano putem bankovnih računa u Švajcarskoj i na Kipru. Sredstva su zatim prebacivana u Crnu Goru i u Lihtenštajn.

Stanko Subotić je, prema nezvaničnim informacijama, optužen za organizaciju pranja novca, dok su Andrija Drašković i Mićunović, označeni kao vođe organizovanih kriminalnih grupa i zaštitnici italijanskih mafijaša u Crnoj Gori.

Tužilaštvo u Bernu tvrdi da je deo novca koje su kriminalne grupe umešane u šverc cigareta stavile na raspolaganje u Švajcarskoj korišćen za finansiranje Košarkaškog kluba Budućnost iz Podgorice.

M. Derikonjić

[objavljeno: 12/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.