Amerikanci svedoče u slučaju Kovačević

Izvor: Politika, 09.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci svedoče u slučaju Kovačević

Ministarstvo pravde uputilo zamolnicu nadležnim američkim organima da obave razgovor s oštećenima i svedocima koji bi trebalo da se izjasne da li žele da dođu u Srbiju i svedoče ili da iskaze daju putem video-linka

Drugi opštinski sud u Beogradu uputio je pozive svedocima i oštećenima u slučaju Miladina Kovačevića, osumnjičenogda je 4. maja u Bostonu naneo teške telesne povrede Brajanu Štajnhaueru da se izjasne u vezi sa svedočenjem u istrazi koja je protiv Kovačevića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokrenuta u Srbiji.

Kovačevićev advokat Borivoje Borović izjavio je Tanjugu da je sud preko Ministarstva pravde uputio zamolnicu nadležnim američkim organima da obave razgovor s oštećenima i svedocima koji bi trebalo da se izjasne da li žele da dođu u Srbiju 2. decembra i svedoče pred istražnim sudijom ili da iskazedaju putem video-linka.

Borović je ocenio da je pokretanje istrage i određivanje pritvora njegovom branjeniku bilo nezakonito s obzirom na to da sud mesec dana od određivanja pritvora prikuplja dokaze i obavlja poslove koje je trebalo da obave policija i tužilaštvo.

–Američke vlasti jasno su stavile do znanja da se krivični postupak protiv Kovačevića zbog nanošenja teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru ne može voditi u Srbiji, kao i da dokumentacija poslata tužilaštvu ne može da bude korišćena u te svrhe, s obzirom na to da se u njihovoj zemlji već vodi postupak. Pošto uz zahtev za sprovođenje istrage protiv Kovačevića, tužilaštvo nije podnelo nijedan optužujući dokazni predlog, već se pozvalo na „američku dokumentaciju” koja se ne može koristiti u postupku, onda je rešenje o sprovođenju istrage potpuno nezakonito. Zato odbrana traži njegovo hitno ukidanje – istakao je Borović.

Borović je pre tri dana istražnom sudiji dostavio zahtev za ukidanje pritvora Kovačeviću i obustavi istraga u odnosu na krivično delonanošenje teških telesnih povreda.

Kancelarija Borović je proteklog petka saopštila da u diplomatskoj noti koju su SAD nedavno dostavile srpskom Ministarstvu inostranih poslova doslovno stoji da dokumentacija u slučaju Kovačević ne može biti korišćena za krivični postupak, jer bi bilo povređeno jedno od osnovnih pravnih načela „ne bis in idem” – ne sudi dva puta u istoj stvari.

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise predmeta u slučaju Kovačević, a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Rešenjem Drugog opštinskog suda u Beogradu protiv Kovačevića je pokrenuta istraga i zbog krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanja isprave.

Drugi opštinski sud pokrenuo je istragu protiv Kovačevića i Nenadovića proširivši istragu protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića koja je okončana krajem oktobra.

Nenadović se tereti da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanja službene isprave, u vezi sa izdavanjem putne isprave Kovačeviću.

Američke vlasti sumnjiče Kovačevića za krivično delo „napad prvog stepena”, i za koje je zaprećena kazna od pet do 25 godina zatvora.

To krivično delo kao takvo ne postoji u srpskom krivičnom zakonu, ali bi se moglo prevesti kao nanošenje teških telesnih povreda.

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda, iako se isti već vodi u SAD, jer naša država ne izručuje domaće državljane.

Protiv vicekonzula Miloševića, koji je Kovačeviću izdao putnu ispravu, završena je istraga zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj tako što je Kovačeviću izdao spornu putnu ispravu i omogućio mu da se vrati u Srbiju.

Tužilaštvo treba da odluči o podizanju optužnice protiv njega, pošto sprovede istragu i protiv Kovačevića i Nenadovića.

Tanjug

[objavljeno: 10/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.