Amerikanci javili Beogradu   gde se krio Tolimir

Izvor: Blic, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci javili Beogradu gde se krio Tolimir

BANJALUKA - Bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir, optužen za genocid, juče je specijalnim avionom NATO sa sarajevskog aerodroma prebačen u Haški tribunal, ali detalji o akciji hapšenja koja je prekjuče izvedena na području Bratunca i dalje su nepoznanica.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da su prekjuče, nakon informacija iz MUP-a Srbije o eventualnom kretanju nekog od haških optuženika na području Bratunca, teren blokirale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policijske snage.

- Ubrzo je uhapšen čovek koji nije imao dokumente, a onda smo utvrdili da se radi o Tolimiru - rekao je juče Vasić.

On nije želeo da otkriva da li je Tolimir u trenutku hapšenja bio sam, kao ni druge informacije u vezi sa samom akcijom hapšenja ili prikupljanjem podataka.

Vasić je naglasio da se Tolimir, po njihovim saznanjima, do prekjuče nalazio na teritoriji Srbije, kada je prešao granicu na potezu Ljubovija -Bajina Bašta - Bratunac.

- Način na koji je Tolimir prešao granicu Srbije i BiH još nije utvrđen, ali, podsećam, to je otvoreno područje na kojem lako prolaze i ljudi i roba - rekao je Vasić.

Prema rečima direktora policije Srbije Milorada Veljovića, podatke o Tolimiru MUP Srbije je dobio od ovdašnjih bezbednosnih službi, a ne od Haškog tribunala.

- Od ovdašnjih službi bezbednosti MUP je dobio određene informacije o Tolimiru i prosledio ih policiji Republike Srpske, koja je izvela hapšenje - rekao je Veljović.

Na pitanje da li se Tolimir skrivao na teritoriji Srbije, Veljović je rekao da ne zna i da će zvanično saopštenje, sa detaljima akcije hapšenja, izdati MUP RS.

Međutim, izvori upućeni u potragu za haškim optuženicima kažu da je akcija hapšenja Zdravka Tolimira izvedena po dojavi stranih obaveštajnih službi. O tome je bio obavešten samo najuži srpski državni vrh, kaže ovaj izvor i dodaje kako veruje da je infomacija o kretanju haškog optuženika stigla iz američkih obaveštajnih krugova.

Inače, Vasić je potvrdio da se u vreme nedavne posete ministra unutrašnjih poslova RS Stanislava Čađe Beogradu spekulisalo o mogućem Tolimirovom kretanju, ali da policija nije bila sasvim sigurna jesu li takve informacije potpuno pouzdane. Prema jednoj verziji, tragovi koji ukazuju na kretanje Tolimira nađeni su posle akcije vojne policije 15. maja u centru Beograda, u vojnom hotelu „Deligrad". Akcija je pokrenuta posle dojave iz Haškog tribunala da se na toj lokaciji krije haški optuženik Ratko Mladić. Kako „Blic" nezvanično saznaje od izvora bliskom istrazi, u vojnom hotelu u Deligradskoj ulici nije nađen nikakav trag koji bi ukazao da se tu nalazio i general Tolimir.

Tolimir je juče popodne stigao u sudski pritvor u Ševeningenu oko 15.40 časova. On će se u ponedeljak u 16.30 izjasniti o krivici po osam tačaka optužnice, koja ga zbog ubistva srebreničkih Muslimana u julu 1995. tereti za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tolimir je posle hapšenja u četvrtak kasno uveče helikopterom prebačen sa banjalučkog aerodroma u Sarajevo. Policija RS ga je tu predala istražiteljima Haškog tribunala, koji su ga prebacili u vojnu bazu NATO u Butmiru kod Sarajeva.

Iako je novinarima rečeno da će Tolimir biti prebačen u Hag oko 13 sati, on je nekoliko minuta posle 12 deportovan, a novinarima nije bilo dozvoljeno snimanje. Na putu prema aerodromu iz suprotnog pravca viđena su blindirana vozila karabinijera koja su, kako su pretpostavljali, Tolimira iz Butmira prevezla do aviona. Kako saznajemo, Tolimir nije saslušan u Tužilaštvu BiH sa sedištem u Sarajevu „jer je za njega zaduženo Tužilaštvo u Hagu".

Sat vremena pre zakazanog leta, u MUP RS su potvrdili da je Tolimirovo zdravstveno stanje prilično loše, kao i da, po pravilima Tribunala, treba da ga pregleda tim lekara koji će utvrditi način njegovog prebacivanja u Hag. Tolimir je, navodno, imao dva moždana udara.

Preporuka za uništavanje izbeglica

Na suđenju oficirima Vojske Republike Srpske optuženima za genocid u Srebrenici optužba je juče prikazala dokument u kojem general Zdravko Tolimir krajem jula 1995. zagovara ubijanje muslimanskih izbeglica iz Žepe. Tokom dodatnog ispitivanja svedoka Manojla Milovanovića, tadašnjeg načelnika Glavnog štaba VRS, tužilac Piter Mekloski predočio je dokument sa Tolimirovim potpisom u kojem on generalu Ratku Mladiću preporučuje „uništavanje" muslimanskih izbeglica i upotrebu „hemijskih sredstava" tokom ofanzive VRS na Žepu.

„Mišljenja smo da bi se Muslimani ranije predali ako se unište izbeglice", citirao je tužilac Tolimirovu preporuku. Objašnjavajući da se to verovatno odnosilo na suzavac ili zagušljivac, Milovanović je naglasio da „Tolimir nije smeo izdati takvo naređenje".

Korak ka hapšenju Mladića

Hapšenje haškog optuženika Zdravka Tolimira predstavlja prvi dokaz da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije počeo da funkcioniše, ali i da se sužava krug oko Ratka Mladića, ocenili su u vojni i bezbednosni analitičari.

- To predstavlja i dokaz da civilne i vojne službe bezbednosti u Srbiji mogu dobro da funkcionišu - rekao je profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da se hapšenjem Tolimira sužava krug oko haškog optuženika Ratka Mladića.

- S obzirom na to da je Tolimir bio jedan od najznačajnih osoba u Mladićevom obezbeđenju, ovo hapšenje će sigurno će imati uticaj i na buduće aktivnosti u vezi s Mladićem - rekao je Radić.

I pojedini analitičari u Bosni i Hercegovini smatraju da je Ratko Mladić od ovog trenutka u vrlo teškoj poziciji „upravo zbog prisnog odnosa Tolimira s Mladićem".

Pozitivne reakcije

Posle vesti o hapšenju haškog begunca Zdravka Tolimira iz Haga, iz Saveta Evrope i EU stigle su pozitivne reakcije. Zvaničnici su pozdravili hapšenje, ali i saradnju policija Republike Srpske i Srbije.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, koja pozdravila je hapšenje Tolimira i izrazila nadu se da će uskoro biti uhapšeni i Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana pozvao je „nadležne vlasti da preuzmu odlučujuce korake da i ostali optužen budu izvedeni pred pravdu".

Predsedavajuća EU, Nemačka pozdravila je juče hapšenje haškog optuženika, generala Zdravka Tolimira i pozvala BiH i Srbiju da učine sve što mogu kako bi bilo uhapšeno preostalih pet haških begunaca.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis ukazao je da hapšenje pruža nadu porodicama žrtava u Srebrenici da će pravda konačno stići počinioce tog zločina.

Specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Toni Lojd ocenio je da je to važan korak u procesu pomirenja i da pokazuje da begunci mogu da budu pronađeni kada za to postoji politička volja.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling pistakao je da je ovo prvi put da je policija Republike Srpske uhapsila osobu koju je optužio sud u Hagu.

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort izrazio nadu da će uskoro biti uhapšena preostala petorica haških begunaca i predata Hagu.

- Ovo je dobar početak - ocenio je britanski ambasador.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.