Alpinisti iz Srbije i Hrvatske poginuli na Mon Blanu

Izvor: Blic, 17.Mar.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinisti iz Srbije i Hrvatske poginuli na Mon Blanu

ŠAMONI - Spasioci su u sredu na visini od 3.100 metara na francuskim Alpima pronašli mrtva tela dvojice alpinista. Prema izjavama policije iz Šamonija, reč je o Hrvatu (21) i Srbinu (25), piše "Figaro". Prema informacijama iz francuskih medija, pripadnik gorske službe spašavanja dvogledom je uočio nešto sumnjivo u snegu u podnožju vrha Droa (4000 m).

Kako izveštavaju hrvatski mediji, radi se o Toniju Rosi (21) iz Makarske i Igoru Skenderu (25) iz Beograda, koji su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osvajanje vrha Droa krenuli u utorak.

"Figaro" piše da su oni pali sa visine od oko 200 metara tokom uspona na Droa, jednom od najopasnijih alpinističkih staza. Nameravali su da se popnu smerom Žine.

- Nije poznato jesu li pali sa stene ili su poginuli pri pokušaju spuštanja. Ono što znamo je da ih je očevidac uočio dan ranije žive na polovini staze - kazali su u policiji.

Tela je video nadzornik planinarskog doma u selu Aržentjer, koji je obavestio spasioce. Helikopter je pokušao da se spusti ali zbog lošeg vremena je morao da odustane. Spasioci su kasno poslepodne uspeli da dopešače do mesta nesreće i u snegu su otkrili dva tela, na visini od 3.100 metara.

Policija u Šamoniju obavlja uviđaj i istragu koja bi trebalo da utvrdi uzrok njihovog stradanja, pošto se još ne zna da li su pali sa stene ili je uzrok smrti nešto drugo. Još nije poznato kako su alpinisti poginuli jer su na planini bili sami.

Podsećajući da su se njih dvojica često penjali zajedno, hrvatski mediji navode da su poslednji put primećeni u utorak pre podne na sredini stene. Pošto se nisu javljali ni narednog jutra, pokrenuta je akcija spasavanja, a prema informacijama francuskih spasilaca, u sredu su u podnožju severne stene Droa nađena njihova beživotna tela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.