Aliju Hamadu nude privremeni boravak u Bosni

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aliju Hamadu nude privremeni boravak u Bosni

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka, 16. januara – Bivšem oficiru Al Kaide i teroristi pokajniku Aliju Ahmedu Aliju Hamadu, kao i ostalim licima koja u Imigracionom centru čekaju deportaciju iz Bosne i Hercegovine, zabranjeni su kontakti sa novinarima, potvrdio je „Politici” direktor Službe za odnose sa strancima Ministarstva bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Naš list je, ipak, preko Hamadovog prijatelja koji je danas kontaktirao s njim, saznao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da on nije odustao od namere da se stavi na raspolaganje pravosuđu Srbije, a ako zatreba i pravosuđu BiH. Osim toga, tvrdi naš izvor koji je insistirao na anonimnosti, Hamad je dobio formulare zahteva za odobravanje privremenog boravka u BiH, koje, tvrdi, neće popuniti, jer ne želi da ostane u ovoj zemlji, iako se u njoj oženio i stekao porodicu.

Dok je izdržavao dvanaestogodišnju kaznu zatvora u Zenici zbog učešća u terorističkom napadu na hrvatski deo Mostara, Ali Hamad je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske dao izjavu o ratnim zločinima mudžahedina nad Srbima i Hrvatima u BiH. Osim toga, potvrđeno je našem listu u republičkom MUP-u, on je govorio i o svojim saznanjima o pokušaju atentata na papu Jovana Pavla Drugog, tokom njegove posete Sarajevu 1997. godine.

Ali Hamad je inspektorima MUP-a Republike Srpske govorio o svojim saznanjima i mogućim svedocima i drugih ratnih zločina, za koje je čuo od ljudi koji su u njima učestvovali ili su im prisustvovali. Deo njegovog iskaza odnosi se i na zločine koje su bošnjačke oružane snage počinile na području Bihaća i u Cazinskoj Krajini. Izjave Alija Hamada dostavljene su Sudu i Tužilaštvu BiH, ali do sada niko od tužilaca nije razgovarao s njim.

Nekadašnji oficir Al Kaide je, podsetimo, svedočio u procesu koji je Haški tribunal vodio protiv komandanta Glavnog štaba Armije BiH generala Rasima Delića, u kojem je Pretresno veće utvrdilo da su mudžahedini u BiH počinili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima. Ali Hamad je u svom svedočenju naveo imena počinilaca zločina i naredbodavaca, ali je govorio i o ulozi i ciljevima Al Kaide u bosanskohercegovačkom krvoproliću.

Zbog svega što je rekao i što bi tek mogao da kaže Ali Hamad, sasvim je razumljivo što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zainteresovano da uspostavi saradnju s njim. Nije isključeno da mu, baš zbog toga, sada u BiH nude privremeni boravak. Hamad, inače, nema bosanskohercegovačko državljanstvo, već je u njoj boravio na osnovu rešenja o trajnom useljavanju stranca.

B. Marić

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.