Akcija suzbijanja kriminala – uhapšen zamenik načelnika u policiji i još devet osoba

Izvor: RTS, 12.Dec.2018, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija suzbijanja kriminala – uhapšen zamenik načelnika u policiji i još devet osoba

Zamenik načelnika trećeg odeljenja Policijske uprave za Beograd D. J. jedan je od deset uhapšenih u akciji suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, nezvanično je potvrđeno RTS-u. Među uhapšenima su još dva policijska službenika, bivši rukovodioci Telekoma i Komercijalne banke.
Novosti su javile da je D. J. (1972), zamenik načelnika Odeljenja za krvne i seksualne delikte, a MUP je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je on uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

D. J. je osumnjičen da je 1. novembra ove godine službeniku u Policijskoj stanici Zvezdara rekao da ne preduzima mere iz svoje nadležnosti prema jednom muškarcu, za kojim je bila raspisana potraga zbog krivičnog dela nasilje u porodici.
Utvrđeno je da se u tom slučaju nije postupalo u skladu sa zakonom, a protiv 36-godišnjeg policijskog službenika je podneta krivična prijava.
Zamenik načelnika u beogradskoj policiji D. J. osumnjičen je i da je u 16 situacija neovlašćeno pristupao podacima građana u sistemu MUP-a i te podatke davao "trećim licima".
Njemu je određeno zadržavanje do 48 časova, posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
MUP je saopštio da je u više odvojenih akcija uhapšeno još devet osoba, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije.
Protiv još četiri osobe podnete su krivične prijave u redovnom postupku.
Među osumnjičenima su, pored D. J., još dva policijska službenika, bivši rukovodilac u "Telekomu Srbija", ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, bivše odgovorno lice Komercijalne banke i drugi, saopštio je MUP.
Oni se sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela od 2013. godine do danas i da su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica za više od milion evra.
Osumnjičeni su za krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja, primanje mita, zloupotreba položaja odgovornog lica, udruživanje radi vršenja krivičnog dela, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.
 Ovde možete pogledati celo saopštenje o akciji MUP-a

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.